Родители и възпитаници на директорката на музикалното училище в София се събраха на символичен протест пред Министерството на културата.

Те изразиха несъгласието си с решението на Боил Банов да поиска оставката на Столина Добрева, след като отказала на оперната прима Дарина Такова да участва в конкурс за преподавател в училището. Преди години Такова е загубила гласа си след неуспешна операция, поради което не може да мине изпитния кръг, който включва пеене.

Тази сутрин Добрева заяви, че не оспорва таланта и постиженията на примата, но тъй като правилата вече били приети за всички кандидати, трябвало да се съобрази с процедурата. Предложи обаче Такова да преподава като гост лектор или да води майстор клас в училището.

„Не сме тук в подкрепа не на директорката, а в подкрепа на правилното решение на г-н министъра, защото както нашата директорка има пълно право, така и г-жа Дарина Такова има пълно право, за чиито заслуги ние нямаме никакво съмнение. Безкрайно много уважаваме нейния труд, нейните изяви и нейната кариера. За всеки би било голяма чест и радост тя да преподава в музикалното училище. Нашата директорка е един много коректен, много достоен и много етичен човек. След като тя с цялото си желание е искала да помогне по някакъв начин на г-жа Такова, при наличието на други кандидати, тя е била просто задължена да постъпи коректно и законопослушно”, каза жена, дошла на протеста.

Подкрепата си за Добрева заяви и нейна ученичка, която похвали педагога си и каза, че благодарение на нея сега сбъдва мечтите си и изкарва прехраната си с музика.

„Парадоксалното в случая е, че се иска оставката на човек, който е спазил правилата, а не обратното. Силно се надяваме той да е преспал и преосмислил това, което е написал и поискал, и доколкото знам ще има среща с г-жа Добрева. Силно се надавам на тази среща най-малкото, което може да направи, е да се извини за това, което е направил”, каза един от мирно протестиращите.