Директорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков” Столина Добрева остава на работа. Това стана ясно след среща в Министерството на културата.

Министърът Боил Банов поиска оставката ѝ, след като оперната ни прима Дарина Такова беше накарана да се яви на конкурс за преподавател, на който е трябвало да пее, за да докаже качествата си.

Това предизвика възмущението й тя написа пост във „Фейсбук”, че от години всички знаят, че тя не пее, тъй като след тежка операция губи гласа си. Това предизвика реакцията и на министъра на културата Боил Банов, който също във пост във „Фейсбук” поиска оставката на директора на училището. Следват подробностите.

След като стана ясно, че примата е била подложена на унизително отношение министърът на културата поиска не само оставката, но и среща с директора на музикалното училище. Възпитаници на училището и техните родители се събраха пред министерството в подкрепа на Добрева.

„Парадоксалното в случая е, че се иска оставката на човек, който е спазил правилата”,смята  Владислав Андонов, преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков" .

От срещата стана ясно, че оставка няма да има, двете страни обаче останаха на различно менение дали има допусната грешка.

„Това е морален акт – оставката. Аз административно не мога да искам оставката на никой. Какво има да размислям, да размисля как един човек, който е изключителен изпълнител и се случил проблем с гласните му струни, след това, за да предаде своя опит на българските ученици трябва да пее. Така, че не съм размислил, считам, че това е грешка на директора. Тя не е човек без достойнства, не случайно е там. Но за мен в случая е сгрешила”, каза министърът на културата.

„Казусът „Дарина Такова“ трябва да ни насочи вниманието към това как да подхождаме с внимание и уважение към всеки, който иска да работи с ученици, иска да предаде опит, знания и умения и има качествата за това, но по една или друга причина не се вписва в административните изисквания“, се казва в специалмо съобщение на Министерство на културата.

„Министърът не ми е поискал оставката и аз не съм си я подала. Така че искам да успокоя всички, които се вълнуват по въпроса. Аз отново защитих позицията, изказах моето уважение към госпожа Такова и желанието на мен и на колегите да дадем възможност нашите ученици да се докоснат до нея”, каза след срещата Добрева.

От ведомството ще направят проверка на конкурса в музикалното училище, както и на всички учебни заведения, които са под патронажа му.