Училищата по изкуства променят правилника за прием на преподаватели. Това се случва след скандала с оперната певица Дарина Такова и Националното музикално училище.

През август световно признатата прима кандидатства за преподавател в училището.

Правилникът изисква тя да изпълни пет произведения и да получи оценка – условие, което тя не може да изпълни, защото преди години губи гласа си при операция.

Такова отказва и твърди, че подобни критерии унижават признати творци.

„Всяко нещо, което досега съм преживявала, дори и сътресения от такъв негативен характер – те минават и заминават. Но в случая остана една горчивина”, каза оперната прима за bTV.

Месец по-късно на среща с училищни директори министърът на културата обяви, че остарелите процедури отпадат.

„Основно значение е да има образованието, биографията на един човек и неговите качества на педагог, а не дали към момента на кандидатстването си, за да заеме длъжността „преподавател“ в някое от нашите училища, да искаме от него, ако е бил певец - да изпее някаква песен и, ако е бил танцьор – да изтанцува нещо“, каза Боил Банов.

Решението е прието от всички директори.

А за Дарина Такова това е спечелена битка: „Означава много за мен и не само за мен! За бъдещето във всяко едно отношение – на артистите и хората на изкуството, които са решили да останат в България и да бъдат полезни със своето умение, без да бъдат подлагани на едни определено странни изисквания”.

Директорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Столина Добрева не беше открита за коментар.