Училищата по изкуства променят правилника за прием на преподаватели. Това се случва след скандала с оперната певица Дарина Такова и Националното музикално училище.

През август световно признатата прима кандидатства за преподавател в училището.

Правилникът изисква тя да изпълни пет произведения и да получи оценка – условие, което тя не може да изпълни, защото преди години губи гласа си при операция.

Такова отказва и твърди, че подобни критерии унижават признати творци.

„Всяко нещо, което досега съм преживявала, дори и сътресения от такъв негативен характер – те минават и заминават. Но в случая остана една горчивина”, каза оперната прима за bTV.

Месец по-късно на среща с училищни директори министърът на културата обяви, че остарелите процедури отпадат.

„Основно значение е да има образованието, биографията на един човек и неговите качества на педагог, а не дали към момента на кандидатстването си, за да заеме длъжността „преподавател“ в някое от нашите училища, да искаме от него, ако е бил певец - да изпее някаква песен и, ако е бил танцьор – да изтанцува нещо“, каза Боил Банов.

Решението е прието от всички директори.

А за Дарина Такова това е спечелена битка: „Означава много за мен и не само за мен! За бъдещето във всяко едно отношение – на артистите и хората на изкуството, които са решили да останат в България и да бъдат полезни със своето умение, без да бъдат подлагани на едни определено странни изисквания”.

Директорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Столина Добрева не беше открита за коментар.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!