„Не смятам, че в моите действия има някакви нарушения, заради които да подам оставката си. Не мисля, че по някакъв начин сме обидили г-жа Дарина Такова и заявявам желанието си да я поканя в най-скоро време тя да проведе майсторски класове или да преподава като лектор”.

Това каза в „Тази сутрин” директорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София – Столина Добрева, чиято оставка беше поискана от министъра на културата Боил Банов.

Снимка: btvnovinite.bg

Причината за това е обявеното от оперната прима Дарина Такова, че талантът и постиженията ѝ на световната сцена не са достатъчни, за да бъде приета като преподавател в музикалното училище. Приемът изисква кандидатите да изпълнят пет произведения пред комисията. Такова обаче не може да мине този кръг, защото преди години е претърпяла операция, заради която губи гласа си.

Снимка: btvnovinite.bg

В ефира на bTV Столина Добрева обясни, че правилата са такива от години, а тази година оперната прима заявила желание да се включи в конкурса, след като условията вече са били определени: „Нашата комуникация беше тази, че аз опитах да обясня, че няма как да заобиколим тази процедура, след като тя вече е утвърдена и е обявена публично и след като вече има участници, заявили своето желание да участват в нея”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искам и оттук да засвидетелствам своето огромно уважение и от името на цялата колегия към таланта и постиженията на г-жа Такова и все още мисля и се надявам, че имаме начин да направим така, че нашите ученици да се докоснат до нейните умения, знания и опит под формата на майсторски клас или като гост лектор. Това са форми на преподаване, които не включват преминаване през такава процедура. Процедурата е обявена само за хората, които искат да бъдат назначени на щатна длъжност в музикалното училище”, каза още Добрева.

Тя отказа да каже категорично дали ще подаде оставка и добави, че най-напред иска да се срещне и да разговаря с министъра.

Срещата е насрочена за днес, а пред министерството ще дойдат и родители на ученици в музикалното училище, които са направили подписка в защита на директора.