„До оставка на Иван Гешев няма да се стигне в тази ситуация. От изявленията, които прави главният прокурор, не ми се вижда склонен да подаде оставка“. Това каза в предаването „Тази сутрин“ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров по повод призивите на президента Румен Радев и на протестиращите Гешев да подаде оставка.

По думите му Радев може само да призове главния прокурор да се оттегли, но не и да иска оставката му. Главният прокурор така ги възприема нещата и казва: „Няма да подам оставката“, напомни бившият конституционен съдия.

Проф. Киров напомни, че в конституцията е предвиден ред, по който се прекратява предсрочно мандатът на главния прокурор и въобще на тримата висши магистрати – чл. 129, ал. 3.

Съгласно тази алинея има пет основания: – навършване на 65 години; оставка по лично желание; влизане в сила на осъдителна присъда за криминално престъпление; трайна фактическа невъзможност да се изпълняват правомощията повече от една година и тежки нарушения и действия, които уронват престижа на съдебната власт. Дали има тежки нарушения преценява Висшият съдебен съвет  – това го преценява ВСС, уточни проф. Киров.

Неговата критика към Иван Гешев пък е, че непрекъснато говори въздаване на справедливост, а това е работа на съда. Главният прокурор трябва да говори за законност, смята бившият конституционен съдия.

Според него и нахлуването на прокуратурата в президентството е било грешка.

Вижте повече във видеото!