„В никакъв случай не трябва да се отхлабват мерките и това, което се направи последните две седмици, не води до нищо добро. Трябва да се спазват трите Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина, и най-вече – повече самоконтрол. Днес имаме рекорден брой починали за денонощие пациенти, имаме втори сериозен пик“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Самият Балтов е под 14-дневна домашна карантина заради контакт със заразен с коронавирус.

В „Пирогов“ в момента няма заразени медици, обяви директорът на най-големия център за спешна помощ у нас. В началото обаче много лекари са били заразени от пациенти, постъпили с други спешния състояния. При първата вълна един пациент заразяваше 10-15 души от персонала, уточни проф. Балтов.

Освен строги мерки срещу разпространението на вируса в „Пирогов“ тестват и всички медици, които са били 10 и повече дни в отпуск. Така са хванали случаи на безсимптомно прекаран коронавирус.

Проф. Балтов призна, че все още не е ясно кой ще плаща за тестовете на персонала и пациентите, но увери, че в „Пирогов“ те са безплатни.

Вижте цялото интервю във видеото!