Здравното министерство започва проверка след сигнал до bTV. Родител разказа, че от "Пирогов" го задължили да плати за PCR тест, за да бъде прието детето му за планова операция.

Маргарет и Васил не са имали симптоми на COVID-19 и не са били контактни на заразен.

За да бъде извършена планова операция на 5-годишния им син обаче, от болницата поставили условие. Придружителят на детето - баща му, да си направи платен тест.

„Звъннах на Министерството на здравеопазването вчера и от там ме предупредиха, че абсолютно не е задължително да има тест на придружителя и ако толкова много някой конкретен доктор желае да ни направи тест, да ни пусне направление“, разказа Маргрет Кираджибашян.

От болницата обясниха, че поемат задължителния тест за всички пациенти. За придружителите на непълнолетните в леко състояние изследването също е задължително, но и платено.

„Освен ако няма някаква много ясна аргументация, не виждам оправдание да се въвеждат такива задължителни тестове и още повече да се плащат от джоба на пациентите, така че нека хората да подават сигнали“, каза Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

За bTV от здравното министерство отговориха, че болницата няма как да иска пари от родителите за PCR тест и затова започват проверка в лечебното заведение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!