При мерки срещу коронавируса работи от тази седмица парламентът. Журналистите остават без свободен достъп до депутатите.

Медиите отразяват пленарните заседания от зала "Запад" и в пресклуба до нея, като са осигурени същите условия както в пресгалерията, където бяха местата на репортерите. 

Снимка: btvnovinite.bg

Мерките са временни, пише в раздадени указания преди началото на днешното заседание.

Мерките ограничават временно движението по кулоарите, а изявления и брифинги от трибунката в парламентарните коридори временно няма да има. Коментари от политици ще може да се вземат след съгласуване с PR на съответните групи и пред зала "Запад".

Снимка: btvnovinite.bg

Фоторепортерите и операторите ще могат да заснемат от галериите за журналисти в дъното на пленарната зала и от балкона на НС. 

Снимка: btvnovinite.bg

В народното събрание се провежда председателски съвет, който ще реши какви мерки срещу коронавируса ще бъдат взети от депутатите. На този етап няма изглед работата на парламента да бъде прекратена.

Пред всички врати към пленарната зала са поставени дезинфектанти.

Снимка: БГНЕС

„Командировките в чужбина са преустановени, ограничен е достъпа на външни лица, ще бъдат допускани само тези, които са пряко ангажирани“, уточни за bTV главният секретар на народното събрание Стефана Караславова.

В двете сгради на Народното събрание влизат до 2000 души на ден, отбеляза тя.

Снимка: btvnovinite.bg

„Създадена е организация да бъдат разделени потоците, да бъдат поставени дезинфектанти на входните врати и към пленарната зала. Забранено е провеждането на дискусии, семинари и кръгли маси“, уточни още Стефана Караславова.

Опозицията обаче възрази остро и видя проблем в затягането на режима. Според Александър Симов от БСП това е посегателство срещу свободата на словото.

От ГЕРБ обявиха, че мерките са взети на председателски съвет и призоваха въпросът да не се политизира.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 885 694 45 373 399 013 3 375 726
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 885 694 45 373 399 013
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer