България въвежда гъвкави мерки срещу разпространението на коронавируса у нас. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Той посочи, че не бива да има паника, защото прогнозата в глобален мащаб, в най-лошия сценарий е за 3 млн. жертви на COVID-19. Борисов предупреди, че светът не е подготвен за такава заразал

Министър-председателят обяви, че от изключително значение е да се запази икономиката на България, защото иначе растежът ще спре, а безработицата ще се увеличи.

Премиерът разпореди максимално бързо да бъдат разпределяни личните предпазни средства, които пристигат у нас. Той добави, че предварително избраните три шивашки фирми у нас вече са готови с производството на първите предпазни средства.

По думите му маските и облеклата са преминали изпитанията и предстои да се сертифицират. Борисов добави, че ежедневно се използват по 4 км плат за създаването на предпазните облекла, има готови около 1500, целта е да се изработят поне 30 хил.

Снимка: Министерски съвет

Той добави, че през нощта граничните власти са спрели контрабандата на 20 хил. предпазни маски към Румъния.

„Помогни си сам, за да ти помогне и Господ. Мога да се обзаложа, че европейски внос ще има чак края на април“, допълни той.

Съветът по сигурността обсъди два пакета мерки, които да бъдат предприети. Те са разделени на две групи, според областите, в които има или няма доказани случаи. При първите училищата и детските градини ще продължат да провеждат занятия, но ако се установи болен ще бъдат затваряни за 14 дни. Ще се осъществява строг контрол на идващите деца и преподавателите.

Съветът за кафенетата и ресторантите е да има поне метър разстояние между клиентите, ако не могат да го осигурят - по-добре да затворят. 

Относно забраната на организирани масови мероприятия в театри и кино салони, премиерът посочи, че областните управи сами ще решават колко строги да бъдат рестрикциите. 

За местата, където няма зараза училищата и детските градини ще работят нормално. Децата ще преминават ежедневно на инструктаж за спазване на хигиената. Обектите ще се дезинфекцират три пъти на ден.

„Мерките може да се разхлабени, но се очаква продължителен период на заразата, ако си убием производството, след това няма възстановяване. Храни, консерви, хляб в Европа има, няма нужда от презапасяване. веригите имат стока за 40 дни напред“, каза Борисов.

Борисов обяви, че по последни данни на Световната здравна организация пикът на заразата се очаква през септември, а температурата най-вероятно няма да му повлияе.

Премиерът обяви, че започва 72-часовата проба на водопровода за Перник.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 7 175 211 267 3 311
Света 12 833 505 214 786 567 034 7 473 939
Заразени* Нови Починали
България 7 175 211 267
Света 12 833 505 214 786 567 034
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer