„Седмицата на духа“, която е традиция на „Тази сутрин“ в дните преди Великден, тази година ще е посветена на хората на първа линия в борбата с болестта на XXI век. Ръководителят на Спешното отделение в „Пирогов" д-р Дияна Димитрова и старшата медицинска сестра в спешната болница Маргарита Танева разказаха какво е да жертваш живота си за другите по време на пандемия в ефира на bTV.

В неделната вечер медиците от големите столични болници ръкопляскаха в знак на благодарност на хората, които си остават вкъщи в тази трудна ситуация.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние също се присъединяваме към тяхната инициатива“, заяви д-р Димитрова в „Тази сутрин“ и призова хората да не излизат, за да „преминем по-внимателно през тази епидемия“

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма страх (от болестта), а по-скоро знак за повишено внимание за спазване на мерките, за да може да запазим и себе си и близките си. Ако има страх от нещо, то е, че пациентите може да станат повече и това ще продължи по-дълго“, разкри сестра Танева.

Д-р Дияна Димитрова се е сблъскала за първи път с пациент с коронавирус на 13 март. „Това беше пациентката, която беше съпруга на пациент, приет в нашата болница за лечение“, спомня си ръководителят на Спешното отделение в „Пирогов“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябваше да преобразуваме цялото спешно отделение изцяло наново, защото тя се намираше в шокова зала, а това означаваше, че трябваше да затворим и шокова зала, а отделението беше пълно, както винаги в „Пирогов“, разказва лекарката, която отбелязва, че са се организирали много бързо, тъй като е било определено още преди това болницата да поема контактни лица на заразените.

„Огромно е усилието и организацията в болницата е много добра. В движение се променяха неща“, спомня си старшата медицинска сестра в „Пирогов“, която отбелязва, че трябва да се грижат и за останалите си спешни пациенти, освен тези с коронавирус.

Снимка: btvnovinite.bg

Сестра Танева разкрива, че този понеделник е първият ѝ почивен ден от 8 март. Споделя, че не иска епидемията в България да се разразява у нас като в САЩ и медиците да са принудени да вземат решения кой да живее и кой да умре.

За своите 35 години в спешната болница сестра Танева е видяла какво ли не, но не е очаквала пандемия, въпреки това споделя, че през нея са минали пострадали от аварии и тежки катастрофи, което я е подготвило за настоящата ситуация.

„Доверието в „Пирогов“ винаги ги е имало, всеки стига рано или късно до него“, каза Танева.

Настоящата ситуация взима своята цена и от личния живот на медиците.

„От приятелите сме се изолирали, но от семейството няма как“, казва д-р Димитрова и споделя, че има „определени ритуали“ при прибирането си вкъщи като дезинфекция и пране на дрехите отделно от останалите членове на домакинството ѝ.

„Скептично подходихме към мерките, но са били въведени в правилното време. Трябва да се мобилизираме още известно време“, заяви д-р Димитрова и призова хората „да останат още малко вкъщи, за да можем да излезем заедно“.

  • Повече излекувани, отколкото новозаразени с COVID-19
  • Проф. Станева: Трудно е да се каже кое точно във ваксината на „АстраЗенека“ предизвиква тромбозата
  • „COVID-19: Ваксините“: Каква е връзката между оксфордската ваксина и тромбозите?
  • Още 20 000 дози от „АстраЗенека“ пристигат у нас
  • Отново над 3100 новозаразени с коронавирус у нас
  • Ресторантите посрещнаха първите си клиенти в закритите помещения
  • 28-годишна родилка е починала в Сливен след усложнения от коронавирус
  • Здравният министър: До края на седмицата ще имаме отговор за втората доза с „АстраЗенека“
  • Ваксинационната кампания: Сигнали за слаба координация между е-регистъра и болници
  • Отново в клас: За пореден път част от децата се върнаха в училище (ОБЗОР)