Точно 70 г. от провеждането на първия конкурс за красота „Мис Свят“, създаден през 1951 г. от британеца Ерик Морли, а впоследствие събитието става ежегодно. Годините на поява илюстрират излизането от депресията и кризата, обхванала земното кълбо след Втората световна война.

Eдин от участниците във военните действия, капитан в Кралската армия, решил да създаде събитие с положителни емоции, което да събере аудитория от всички възрастови групи и да надгради английския фестивал, който се провежда всяка година на метри от бреговете на Темза.

Друг фактор, който променил облика на събитието, било бурното навлизане на бикините в дамската мода в средата на ХХ век, а първоначалната идея била събитието да представлява дефиле на красиви момичета в бельо с името "Дамски бикини" конкурс.

Създателят Морли се видял в приключение в организацията на мащабното мероприятие – изпратил десетки писма до различните страни, но бил уважен от едва 6 чуждестранни участнички на фона на 24 представителки на Великобритания. Короната в първия престижен конкурс била сложена на главата на шведката Керстин "Кики" Хакансон.

Пожарът в "Нотр Дам"

Отбелязваме 2 години от пожара в катедралата "Нотр Дам" в Париж, който избухна на 15 април 2019 г. и доведе до срутването на покрива и кулата стрела на готическата забележителност, въпреки че основните камбанарии и външните стени, както религиозните реликви и безценни произведения на изкуството, бяха спасени от пожарникарите.

Снимка: bTV

Бяха нужни 500 огнеборци и 15 часа, за да се потушат огромните пламъци. Кадрите с горящата "Парижка Света Богородица" обиколиха земното кълбо за секунди и предизвикаха небивала вълна от дарения за реконструкцията на знаковата сграда.

Френски бизнесмени и техните империи Пино и Арно се надцакваха с обещания за финансови инжекции от 100 и 200 млн. евро, но половин година по-късно се оказа, че 350 хиляди дарители са събрали малко над 100 млн. евро.

Сега големите въпросителни около възстановяването са свързани с това дали ще са запази автентичния облик, или ще се допуснат съвременни елементи, както и дали плановете на Макрон за ремонти в рамките на 5 г. ще успеят да върнат първоначалния блясък на катедралата, посещавана в миналото между 12 -13 млн. души годишно.