Разказ за алкохол и политика с маркер 7 април. Това е дата, която преди 88 години била обилно полята с бира. Причината е решението на американския президент Франклин Рузвелт да отмени сухия режим и да позволи консумацията на кехлибарената напитка със съдържание под 3,3% алкохол.

Иначе - предисторията и пресушаването на американските бъчви: през януари 1920 г. в САЩ влиза в сила 18-ата поправка на Конституцията, с която в страната се въвежда „сух режим“. С нея се забранява производството и продажбата на напитки с алкохолно съдържание над 1 градус.

Големият въпрос – защо е въведена забраната? Най-колоритното обяснение дава американският историк и журналист Пол Джонсън. Той описва в книга забраната като резултат на „традиционната завист на селяндурите от Средния запад, които винаги са завиждали на гражданите, че пият вино и отлежало уиски, докато те самите са принудени да лочат сурова царевична ракия“.

Безсмислието на тази забрана, влязла в сила през януари 1920 г., проличава веднага.

В страната се създава истинска нелегална индустрия за производство на алкохол. В същото време спиртните напитки се внасят контрабандно през границите с Мексико, Канада и по море от Карибските острови. По улиците на американските градове мафиотите водят кървави битки за преразпределяне на териториите, а загубите за хазната просто не подлежат на изчисление.

И така до 1933 година, когато Рузвелт осъзнава вредата от сухия режим и отменя поправката. Американците му връщат жеста – изпращат го още три пъти в Белия дом и така чак до 1944 година.

Една важна институция и свързаната с нея абревиатура се ражда на днешния ден. Световната здравна организация – име, което от пролетта на 2020 г. чуваме много често, а решенията й стават повод за промяна в здравната политика на стотици държави. 

Връщаме се обаче към самото начало - СЗО е основана през 1948 г. година в Женева като част от работата на Обединените нации.

Още след края на Втората световна война членовете на ОН обсъждат нуждата от здравен съюз, който да съгласува усилията на отделните страни в борбата с най-опасните болести. Това е една от най-мащабните медицински институции, нареждаща се по значимост до Червения кръст и Световната лекарска асоциация.

Мисията на СЗО е да ограничи епидемиите и да работи за подобряване на общественото здраве. Благодарение на усилията на членуващите в нея медици, болестта едра шарка на практика изчезва от света.

Днес СЗО има друга важна мисия - борбата с активната пандемия. Институцията обаче загуби част от своята добра  репутация след като за година успя да влоши отношенията си със САЩ, довери се на китайската версия за произхода на COVID-19 и няколко пъти обърка хората с препоръките трябва или не трябва да носим предпазни маски.