Информационен полет над датата 9 април: Преди 52 години в облаците полита първият самолет, който развива скорост над 1228 км – или скорост по-бърза от звука.

На 9 април 1969 г. в Англия се провежда първият изпитателен полет на пътнически самолет "Конкорд". Той и руският аналог Ту-144 са единствените до момента свръхзвукови самолети, извършвали пътнически полети.

Трансатлантическият полет – от Париж или Лондон до Ню Йорк, бил с продължителност около 3 часа и половина.

Най-забележителното преживяване с "Конкорд" е, че това е единственият самолет, който може да изпревари залеза. По време на някои полети рано вечерта от Европа до САЩ е било възможно самолетът да излети по тъмно и да настигне слънцето.

Бързото прескачане на континенти обаче си има солидна цена – билет от Хийтроу до летище „Джон Кенеди“ е 11 хиляди долара.

Освен икономическата целесъобразност, полетите на борда на свръхзвуковата летяща машина от самото начало са смятани за опасни. И след точно един инцидент опасенията за сигурността преобръщат историята. На 25 юли 2000 г. при излитането на полет 4590 на "Еър Франс" в Париж самолетът се запалва. Машината прелита  няколко километра, преди да се забие в хотел отнемайки живота на 113 души. Разследване по-късно категорично доказва, че причината за катастрофата не е проблем в самия самолет, а метално парче отчупило се от друга машина на пистата. Въпреки това заглавията във вестниците и обществените настроения водят до предизвестения край- на заветния 24 октомври 2003 г., когато към пистите на най-голямото лондонски летище  самолетът с извит нос, натоварен със световни знаменитости се приземява за последно пред погледите на насъбралото се множество - кралско изпращане на един истински кралски самолет.

9 април е тъжен ден за  музикалните почитатели. И онези, докоснати от „бийтълсманията“ владяла света цяло десетилетие. На 9 април 1970 Пол Маккартни обявява официално разпадането на легендарната група „Бийтълс“. 

Снимка: Getty Images

Началото на края обаче идва по-рано. През 1969 г. напрежението и неразбирателствата в групата се засилват. Все по-ясно започват са се открояват индивидуалните вкусове и стилове на отделните членове.

По това време Джон Ленън формира романтично и професионално партньорство с Йоко Оно. Някои среди обвиняват нея и я сочат като главна причина за разпада на групата, но истината е, че отчуждението вече е започнало. През септември 1969 г. Джон заявява на групата, че напуска.

Останалите успяват да го убедят да не го оповестява публично, докато не излезе последният албум на групата. А той е  „Let It Be“ и е може би най-успешният в бляскавата им кариера.

Снимка: Reuters

Ливърпулската банда променя стила и мисленето на милиони младежи по света. Една от малко известните мечти на групата е, че през 1967 г. „Бийтълс“ планират пътуване до Гърция с идеята да си купят остров и да се установят там. Искали да си построят четири къщи, свързани по средата със стъклен коридор. На острова щяло да има къщи и за близките им приятели. Този щур план бил по идея на Джон.

Уморени от английското време и лудите фенове, Ленън искал спокойно място, на което той и приятелите му да живеят спокойно. Част от идеята се реализирала – момчетата отлетели за Гърция и взели яхта под наем. Открили остров, с формата на китара, наречен Лесло, който не съществува на нито една карта. Докато уреждали сделката, "Бийтълс" се върнали към работата си и скоро загубили интерес към гръцката си мечта. Години по-късно Джордж Харисън посвещава песен на южната ни съседка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!