Компания за космически полети „Върджин Галактик“ и  производителят на двигатели „Ролс Ройс“ подписаха сделка за разработването на ултразвуков самолет. Името на проекта Mach3 отговаря точно на концепцията на двете британски компании. Това е величина със стойност три пъти скоростта на звука.

„Ролс Ройс“ произведе двигателите на първия досега сертифициран ултра бърз пътнически самолет „Конкорд“. В продължение на 30 години той съкращава наполовина презатлантическите полети, но не достатъчно изгодно за пътниците. Сега „Конкорд“ е само музеен експонат, но производителите не са изоставили мечтата за по-бързи полети. Настоящата им цел е да използват съвременни и устойчиви технологии за новата си задвижваща сила.

Снимка: https://www.virgingalactic.com/

Плановете на производствения отдел на „Върджин Галактик“ е да построят самолет с триъгълни крила, който да може да превозва между 9 и 16 пътници на борда. Той ще лети на височина от около 19 хиляди метра, докато обикновените самолети се придвижват на 9 500– 10 500 м. Въпреки това, Mach3 ще каца и ще излита както всички редовни полети.

Преди сключването на сделката планът премина преглед на концепцията от членове на НАСА.  Федералната авиационна администрация на САЩ пък позволи да започне процесът по сертифициране на самолета.

Следващата стъпка пред компаниите е изборът на материали и дизайн, които да отговарят на условията за минимален шум и вредни емисии. Освен тях, проектът трябва и да бъде и финансово устойчив, коментираха от компанията във „Върджин“ групата на Ричард Брансън.

Именно нерентабилността на полетите с най-известния досега свръхзвуков самолет „Конкорд“ бе изтъкната като причина за тяхното прекратяване от „Бритиш Еруейз“ и „Еър Франс“ през 2003 г.