В годината, белязала началото на новото хилядолетие, се случва и едно интересно събитие, съпроводено от молитва за прошка.

На 12 март 2000 г. тогавашният предводител на католиците по света - римският папа Йоан Павел II, иска публично извинение за прегрешенията на католическата църква пред човечеството.  

Този акт се сдобива с името Ден за помилване, а папата търси прошка за поредица от грехове, включително "против достойнството на жените и единството на човешката раса" и "действия срещу любов, мир, права на народите".

Преди да бъде канонизиран за светец, първият папа от славянски произход Йоан Павел е повече от активен. Прави 102 папски посещения извън стените на Ватикана, а при едно от тях – през 2002 г., в нашата страна спомага за измиването на петното от т-нар "българската следа" в атентата срещу него. Тук изводът е, че няма безгрешни хора – важното е да можем да си казваме "Простете!".

Ha 12 март тази година Световната мрежа с трите "W" (World Wide Web) празнува своя 32-ри рожден ден. В края на 80-те компютърният учен Тим Бърнърс-Лий предлага идея за информационна система от взаимно свързани хипертекстови документи, която да позволи на хората да изпращат данни и да комуникират в мрежа. 

Първият функциониращ уебсайт се появява през 1991 г., а първата снимка идва година по-късно и включва музикална група на учени от ЦЕРН. Πpeз пocлeднитe тpи дeceтилeтия интepнeт се пpeвръща oт нeщo aбcтpaĸтнo и дaлeчнo дo eжeднeвнa нeoбxoдимocт зa xopaтa в paзличнитe ĸpaищa нa cвeтa.

Целта на създателя била да трансформира съвременния живот. Лий просто се е уморил да сменя компютрите всеки път, когато му трябва достъп до информация, която не е на основния му работен компютър и така създал революционното си творение.

С днешна дата създателят мечтае за римейк на интернет пространството, защото смята, че то се е изродило в място, което основно контролира и събира данните на потребителите.