Много преди да стане американски президент, Ейбрахам  Линкълн имал интересни извънполитически активности.

Човекът, израснал в скромна дървена колиба, яростно се противопоставял на робството и го премахнал, след  като станал държавен ръководител. Преди това преминал през успешна адвокатска кариера и проправил път за утвърждаването на патентното законодателство и защитата на интелектуалната собственост  – във време, в което се твърдяло, че всичко вече е измислено.

Самият Линкълн оставя патент и е единственият американски президент с официално признат такъв, въпреки че на Томас Джеферсън по-късно приписват измислянето на въртящия се стол. Линкълн пък преживява няколко инцидента с лодки, докато се придвижва  по реките на Средния Запад, вследствие на което помага много за навигирането на плавателните съдове по поречието на Мисисипи и проектира лодка, която с помощта на надуваеми устройства би могла да изчисти пясъчниците в реката.

Другото събитие, скрито зад датата 10 март всъщност променя генерално човешка комуникация с предмет, който днес всеки от нас има.

Телефонът гордо определян за едно от 7-те най-важни изобретения в човешкия прогрес . В генезиса му стои любознателният Александър Бел, който израства в Шотландия и е повлиян от своя баща – специалист в областта на фонетиката.

Почти цялата младост на Александър преминава в обучение на хора с увреден слух. Следва емиграция в Канада, и установяване в Бостън, САЩ – където Бел среща верен сътрудник – електротехникът Томас Уотсън. Заедно започват работа и на 10 март преди 145 години са готови с  нов "метод за предаване на говор и звуци с помощта на електрически вълни". Или простичко казано: първообразът на телефона.

Любопитното е, че знаем какво съдържа първото в историята обаждане. Звъни шефът Бел, който е полял с киселина панталоните си и нарежда: "Г-н Уотсън, елате тук, имам нужда от Вас." Простичко, но от фундаментално значение за следващият век и половина. След смъртта на изобретателя Бел телефонните линии са спрени за една минута в знак на почит към личността и делото му.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!