Мистика, легенди и героизъм в униформа: на 9 март преди 190 години е създаден Френският чуждестранен легион.

Заповедта за сформирането му е подписана от краля на Франция, Луи Филип. Положението на краля по това време е несигурно и за да закрепи властта си, той създава това международно формирование, чиято цел е да защитава интересите на Франция по света. Офицерите, които са призовани, са ветерани от армията на Наполеон. В подразделението влезли хиляди френски криминални престъпници, които заменят затвора и смъртното наказание със служба в легиона. Заради произхода на легионерите, формированието тогава се е смятало за едно най-жестоките, безмилостни и могъщи в света.

Днес, с численост от около 8000 души, чуждестранният легион е една от най-предпочитаните части на френската армия за задгранична служба, а бялата шапка на легионерите буди страхопочитание по цялото земно кълбо.

И едно ярко събитие от близкото минало, станало съвсем близо до България – с отношение към разпада на Югославия.

Бурните събития запечатани на видео лента ще ни потопят в атмосферата на  9 март 1991 г., когато опозицията в Белград опитва да свали Милошевич чрез митинг. Югославският лидер провокира мирните студенти по улиците, създава се напрежение, армията чака на летището, пристигат делегации от различните федерални столици.

Предложението е въвеждането на извънредно положение на територията на цяла Югославия, което дава неограничени правомощия на армията да действа из цялата страна без предварително да съгласува с Върховното съюзно ръководство.

Решението е прието само за Белград. Там не на думи като в България, танковете излизат по улиците – за първи път от Втората световна война, и потушават може би най-обещаващия опит да се свали Милошевич.

Тук обаче започва началото на края. Въпреки провала, Милошевич управлява Сърбия и остатъчна Югославия в условията на жестоки войни и назрели етнически конфликти.

Недостойните дела на комунистическия лидер пък му носят присъди, затвор и нерадостен финал на земния му път.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!