Рамкираме датата 11 март с майстора на цветовете, признат за най-добрия художник за последните 100 години, за най-скъпия и за най-крадения в света. Пабло Пикасо. Според оценки на изкуствоведи и куратори, испанският творец е създал около 50 000 произведения на изкуството. Никой друг художник от неговото поколение не е бил толкова продуктивен.

Снимка: Getty Images

Пикасо освен креативен е и щедър - на днешната дата художникът завещава 800 свои картини на музея в Барселона – градът,  който Пикасо нарича „свой истински дом“. Именно там, в сърцето на Каталуня, любителите на четката имат  рядката възможност да се проследят еволюцията на Пикасо като художник, особено в неговите ранни творби.

Снимка: Getty Images

Цената на картините, подписани от Пикасо непрекъснато расте:  на търг през 2015 г. в Ню Йорк картината на Пикасо „Алжирски жени“ е продадена за рекордната сума от 179,4 милиона щатски долара. Талантът от Малага е остава като рядко срещано явление, което успява да създаде хем огромно количество, хем наситено с неповторимо качество.

В ден 70 от началото на календарната  година прескачаме и до английския кралски двор. Не заради актуалните тревоги на кралицата и интервюто на младите влюбени бунтари – Меган и Хари, а заради важно събитие  и церемония с добре познат музикант. В празнична обстановка  на церемония в Бъкингамския дворец преди 24 години Пол Маккартни е удостоен с рицарско звание.

Така легендарният член на „Бийтълс“ се сдобива с титлата сър – след дълъг и бурен път от хулиганските клубове в Ливърпул до световната музикална сцена. След признанието той разказва, че останалите членове на ливърпулската банда започнали да се обръщат към него шеговито с  ваше височество.  На бляскавото събитие през 1997 г. присъстват четирите деца на Макартни, но е осезаема липсата на съпругата му Линда, която в този момент се бори с рак на гърдата. За съжаление – загубена от нея година по-късно.

Маккартни обаче се завръща в кралския дворец с нова жена и ново звание – през 2018 г., когато получава  британския Орден на кавалерите на честта за постижения в областта на музиката от ръцете на кралица Елизабет Втора.