23 400 000 лв. по наши оценки е загубила Столична община от кризата досега, заяви заместник-кметът по направление "Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов в "Тази сутрин“.

Част от спада се дължи на мерки, предприети в подкрепа на бизнеса, като разсрочване на плащания, обясни Барбалов.

Колко ще струва реално кризата на общината, ще стане ясно в края на лятото и през есента може да се направи втора корекция на бюджета ѝ.

19 милиона лева по-малко са събрани от местни данъци и такси за месец март, но Барбалов прогнозира тяхното наваксване до края на годината.

"Очакваме да се възстановят приходите от данък за недвижими имоти и данъка за моторните превозни средства, но има приходи, които няма как да се възстановят. Например март месец имаме 350 000 лева приход, докато през същия месец миналата година са били 1 300 000", разкри заместник-кметът.

Снимка: btvnovinite.bg

4 милиона по-малко са приходите от такси за детските градини, но това се компенсира отчасти и от по-малките разходи за тяхната поддръжка. Това обаче няма да се отрази на строежа на нови детски градини, както и на ремонта на съществуващите, категоричен е заместник-кметът на София по направление "Финанси и здравеопазване".

Най-зле се отразява кризата с коронавируса на транспортния сектор, където има над 70% спад на пътниците, както и липса на приходи от зоните за паркиране. "Очакванията са ни до средата на месец май за 9,5 милиона лева общ  недостиг (в транспортните дружества), който ние ще компенсираме през средствата, които са предвидени в общинския бюджет в размер на 135 милиона лева за транспорт за тази година", заяви Барбалов.

Сериозен спад има и в приходите на общинските болници, което се дължи на уплахата на хората, които са спрели да ги посещават, каза заместник-кметът по направление "Финанси и здравеопазване".

Ключовите проекти, от които общината няма да се откаже, са свързани с образователната инфраструктура, а при транспортните – вътрешният ринг на града – разширенията на "Тодор Каблешков“ и "Филип Кутев“, както и метрото, което е стратегическо, заяви Барбалов, а другите проекти ще бъдат разсрочени и отложени за 2021 г.

"Това, което се предлага, е намаление в приходната част на бюджета от данъци и такси с три процента, а на капиталовата програма малко под 3% и около 2% намаление на различни разходи за поддръжка като например решението тази година общината да не купува цветя за градинките в София“, каза заместник-кметът.

"Ще инвестираме по-разумно от гледна точка на приоритетите, които кризата налага пред всички нас“, заяви Барбалов.

Снимка: btvnovinite.bg

Рискови групи сред общинските служители се изследват за COVID-19 с бързи тестове като хората от социалния патронаж, които са в непосредствена близост с възрастни и болни жители на града. 607 шофьори от градския транспорт също са били тествани с PCR тестове. В лечебните заведения са изследвани над 500 души отново по метода PCR.

"Резултатите навсякъде са добри, но ние сме длъжни да правим всичко възможно, за да защитим както работещите в структурите, така и хората“, каза Барбалов.

  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!