Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г., която се налага заради намалените приходи на общината. След въвеждане на извънредното положение спадът на приходите само за месец март е 18.9 млн. лв. , а прогнозите са, че спадът ще продължи. Това се казва в прессъобщение на Столична община.

Очакваме, че част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината, но друга, свързана с данъка за придобиване на имущество и таксите за услуги, ще продължат чувствително да намаляват до края на 2020 г., каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Бюджетът се актуализира с 23,4 млн. лв. намаление на приходите, разпределени по следния начин:

  • 12,1 млн. лв. намаление на данъчните приходи - с 8 млн. лв. намаляваме приходите от данъка за възмездно придобиване на имущество, с 3,5 млн. лв. - данъка върху превозните средства и 600 хил. лв. спад на туристическия данък.
  • 11,3 млн. лв. е намалението на приходите от такси и други приходи. Най-съществен спад очакваме от таксата за детски градини и ясли – 3,9 млн. лв., 2,6 млн. лв. по-малко от такса „битови отпадъци“, 1,4 млн. лв. спад от таксите за ползване на тротоарно право и пазари, 1,4 млн. лв. на приходите от наеми и продажба на услуги и стоки и 2 млн. лв. по-малко от таксите за технически услуги.
  • Със същият размер – 23,4 млн. лв. намаляваме и разходите, за да изпълним законовото изискване за балансиран бюджет.
  • Намаляваме с 13,3 млн. лв. средствата в инвестиционната програма и с 12,8 млн. лв. текущите разходи.
  • Общото намаление на капиталовата програма спрямо вече гласуваната е малко под 3%. Това е консервативна прогноза на този етап от развитието на кризата.

Запазват се всички планирани средства за стратегическите приоритети - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с Околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за почистване, инвестициите в общински болници и ДКЦ-а, както и издръжката на социалните услуги.

Намаляват се с 6,7 млн. средствата за няколко инфраструктурни обекта, които още не са стартирали. Тази година ще бъде завършено проектирането на Чепинско шосе, на ул. „Николай Коперник“, ул. „Атанас Узунов“ и транспортния тунел на НДК, а строителните дейности ще могат да започнат догодина, съобщиха от общината.

Оттам допълниха, че ще намалят средствата за изграждане на локални платна на ССТ и на улици в м. „Къро“ заради продължаващи процедури по отчуждаване.

Единственият инфраструктурен обект, който изцяло ще спрат, е рехабилитацията на ул. „Народно хоро“ в район „Овча купел“ по искане от кмета на района за препроектиране.

С 2,6 млн. лв. намаляват средствата за нови обекти за оползотворяване на отпадъци – запазва се финансирането само за проектиране на център за биомаса и завод за преработка на едрогабаритни отпадъци.

С 1,9 млн. лв. намаляват средства за ремонт на градски градини и паркове. Реконструкциите на парка „Заимов“ и градината „Св. Георги“ остават за 2021 г.

Намаляват се още заложените средства за разширяване на централния гробищен парк с 400 хил. лв. Реконструкцията на банята в „Горна Баня“, както и изграждането на дубльора на Ляв Владайски колектор ще започнат през следваща година.

На този етап общината отчита сериозен спад на приходите от градския транспорт – както заради намалената продажба на билети и карти, така и заради неработещите зони за платено паркиране. По предварителни оценки до средата на май ще са необходими 9,5 млн. лв., с които да се осигури функционирането на градския транспорт. На този етап тези средства ще бъдат покрити от заложените в бюджета 135,5 млн. лв., а при следващата оценка на бюджета общината е готова да осигури и допълнително финансиране.

Сериозен спад се отчита и в приходите на общинските лечебни заведения, както заради допълнителните разходи за лечение на пациенти с COVID-19, така и заради намалената дейност. Затова Столична община предвижда предоставяне на заеми за заведенията за доболнична помощ в размер на 1 млн. лв.

Кметът Фандъкова благодари на Лъчезар Богданов, Петър Ганев, Красен Станчев, Георги Ангелов, Румен Драганов, Иван Нейков и Надя Шабани, които безвъзмездно се включиха в икономическия експертен съвет на Столична община.

Вчера е била обсъдена подготвената актуализация на бюджета, която по тяхна оценка е консервативна и отговаря на сегашното състояние от развитие на кризата.

Очакванията на експертите са кризата да се задълбочи и да има отражение върху публичните финанси и през 2021 г. Затова е важно да се мисли за бюджет 2021 още от сега така, че да се гарантира, че развитието на София няма да се забави, допълват още от общината.

Затова ще кметът ще предложи да се обмисли идеята за инвестиционен заем за изграждане на липсващите стратегически участъци от вътрешния градски ринг – бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“ и връзките с околовръстния път – Източна тангента, Ломско шосе, бул. „Рожен“. Така ще се гарантират инвестициите в София, както и възможността за много кратко време да бъдат изградени тези обекти, които ще изведат огромна част от трафика извън центъра и ще допринесат за бързо развитие на северните територии на София.

В средата на годината ще бъде направена нова оценка на бюджета с готовност да се предложи втора актуализация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!