Лимитът на новия държавен дълг през 2020 г. ще бъде 10 млрд. лв, както беше предложено по-рано от правителството. Това решиха депутатите на второ четене в парламентарната комисия по бюджет, съобщава БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

 

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е рано е България да мисли за финансиране от Международния валутен фонд заради COVID-19, въпреки че имаше подобни предложения на народните представители от ГЕРБ.

Те се обосноваха, че искат да се даде целия набор от възможности пред правителството, за да се осигури най-изгоден дълг. 

Депутатите решиха обемът на глобалната облигационна програма да бъде увеличен с два милиарда евро, така страната ни може да поеме дълг от международните финансови пазари.

В одобрените текстове остава възможността за финансиране чрез международни финансови институции, както и чрез емисия външен дълг. Тя ще бъде направена по договора, подписан от страната ни през 2015 г., в който има лимит от 8 млрд. евро. 

Снимка: БГНЕС

БСП настояват 42 хил. души да получат подпомагане от държавата, защото временно остават без трудово възнаграждение заради кризата с COVID-19. За мярката са необходими малко над 900 млн. лв., които могат да бъдат пренасочени от модернизацията на армията. 

Левицата искат и повече пари за общините, и за земеделските стопани, а ДПС – държавата да поеме и 60 % от осигуровките на работниците по мярката „60:40.  

Актуализацията на бюджета ще бъде гласувана на второ четене утре в пленарната зала.