„В началото на непредвидима по мащаб икономическа криза сме. Не съм убеден че с лека ръка трябва да се разпределят оскъдните средства от бюджета“. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебатите в парламента за актуализацията на Бюджет 2020.

„С увеличаване на лимита на държавния дълг ще търся най-оптималните решения и той може да не се стига до лимита. Днес затваряме емисия 5-годишни облигации. При валутен борд най-тежко е бюджетът да остане без ликвидност. Нека бъдем умерени и да преценяваме за подпомагане на най-засегнатите. Искам до уверя малкия и среден бизнес, че ще срещнат гъвкавост от търговските банки. До месец два се надявам кризата да отшуми и след това да демонстрираме мерки за възстановяване“, обяви още финансовият министър.

Актуализацията на бюджета и мерките за икономическо подпомагане във връзка с извънредното положение сблъскаха управляващи и опозиция. Депутатите обсъждаха едновременно новия дълг от до  10 млрд. лв. и икономическите и финансови мерки в подкрепа на най-уязвимите в условията на ограниченията заради пандемията.

Мерките на ГЕРБ  предвиждат хора без право на обезщетение и в неплатен отпуск за 3 месеца да получат по 1500 лева безлихвен заем с гратисен период 5 години и срок на погасяване 10 години. ББР разработва програма за малкия и среден бизнес от 3 до 5 години за поддържане и възстановяване на дейност. ДПС подкрепя мерките.

Левицата предложи минимална заплата от 725 лв. месечно с осигуровките за 420 000 души в неплатен отпуск или неосигурени и 30 млн. лв. за селското стопанство, отпадане на тротоарно право и такса смет за бизнеса, който е затворен заради карантината. Това предложение обаче не се приема от управляващите. 

От ляво поискаха още да се актуализира и бюджетът на Здравната каса и да се осигури функционирането на болниците. Финансовият министър увери, че има мерки за тях.

От Воля и БСП отново поставиха въпроса за отлагане на модернизацията на армията. 

Патриотите категорично се противопоставиха. Проектите били с разсрочено плащане за 12 години напред.

Всички се съгласиха , че заем от МВФ няма да се тегли, защото се изискват политически и икономически ангажименти.

Депутатите сутринта се скараха по темата с колко да си намалят заплатите – до нивото от края на миналата година или да работят безвъзмездно. Всички предложения ще бъдат гласувани заедно с бюджетните промени в края на пленарния ден.