Западнонилската треска не се предава от човек на човек, което ограничава възможностите на заболяването да направи големи бели – епидемични взривове.

Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

В България бяха регистрирани два смъртни случая от западнонилска треска това лято. Жертвите са мъже на 73 г. и 74 г.

„От 100 заразени едва 10-15 ще развият някаква клиника – грипоподобна, на която няма да обърнат някакво особено внимание. Едва един-двама на 100 души могат да развият по-тежките симптоми – менингит, енцефалит, които да застрашават живота“, обясни доц. Кунчев.

Той допълни, че това е причината заболяването да бъде установено сравнително късно в световен мащаб. Вирусът е доказан и му е дадено името едва през 1999 г., когато е регистриран в Америка. Причината тогава е била масово измиране на птици, което е накарало учените да потърсят причината.

 

По думите на главния държавен здравен инспектор е малко вероятно у нас да се увеличат случаите на това заболяване, защото сезонът на комарите, които го пренасят, е към своя край.

Начинът да се предпазим е като се пазим от комарите, обобщи доц. Ангел Кунчев.

„Диагностиката е трудна, защото наподобява много други заболявания“, коментира още епидемиологът.

Броят на нерегистрираните случаи на западнонилска треска в световен мащаб е много голям, тъй като инфекцията протича безсимптомно при около 80% от хората.

Почти 20% от случаите имат само леки симптоми като температура или кожен обрив, които лесно могат да останат незабелязани.

По-тежките и фатални случаи на западнонилския вирус обикновено са при по-възрастни хора с хронични заболявания.

Целия разговор с доц. Ангел Кунчев гледайте във видеото горе!

Като реакция на променящия се климат здравното министерство предлага Националният център по заразни и паразитни болести да публикува актуална информация за разпространението на паразитните болести по света.

"Която да се използва като основен източник от пътуващите, както с цел туризъм, така и при извършване на други дейности (пребиваване, труд) в държави с риск от заразяване от тропически болести".

Особено внимание в проекта се обръща и на маларията. За последните 5 години в страната ни са регистрирани 37 случая на болестта. В световен мащаб има ръст с 5 млн. случая само за година.

Част от инициаторите на промените са туристическите фирми, които в момента сами трябва уведомяват пътуващите за рисковете.

"Приемащата страна ни информира за заболяванията, за медикаменти, които могат да са полезни. Ние звъним тук на здравния център, за да се информираме, ако е нужна ваксина или медикаменти. Въпросът беше хората, които пътуват самостоятелно - те как ще получат тази информация? Редно е да бъде събрана на място, ние само да насочваме към него", коментира Павлиена Илиева от обединение "Бъдеще за туризма".