„Нямаме изгледи да се обяви окончателно победител на изборите. В оставащите дни ще се случи преразпределението на гласовете на нерешилите кого ще подкрепят, които са около 10% и 15%“, обясни в „Тази сутрин“ социологът Добромир Живков по повод последните данни от социологическото изследване на „Маркет ЛИНКС“.

Национално представителното проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. Проведено е сред 1014 лица над 18-годишна възраст в цялата страна в периода 21-27 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Данните показват резултат 23,7% от гласуващите за коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). ГЕРБ-СДС са втори с резултат от 22,3% от гласуващите. Разликата между двете водещи формации е 1,4 процентни пункта.

Електорални нагласи
Снимка: bTV

ДПС събира 13,6% сред гласуващите, а „Възраждане“ - 11,4%. БСП се очертава да бъде пета на вота и последната партия, която прескача бариерата за влизане в Народното събрание със 7,3% сред гласуващите.

Електорални нагласи
Снимка: bTV

Останалите партии, които остават под бариерата за влизане в 49-ото Народно събрание, са коалиция „Левицата“ с подкрепата на 3,2% сред гласуващите. „Има такъв народ“ с 2,3% и „Български възход“ - с 2,1%.

„Разликата е в мобилизацията. При ПП-ДБ мобилизацията е на по-високо ниво. От деклариралите, че подкрепят тази политическа сила по-голяма дял декларират, че твърдо ще гласуват при тези избори. При ГЕРБ-СДС това може да се тълкува и като демотивация, но и като шанс избирателите да бъдат събудени и привлечени да гласуван“, уточни той.

Партийна мобилизация
Снимка: bTV

„Нерешилите наблюдават всички знаци от политическите сили и вземат решение в последните дни за кого да гласуват“, каза още Добромир Живков по повод отборния дебат между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, който bTV организира.

„Именно във вота на колебаещите се ще намерим отговора кой ще е победителят. Повечето от тях взимат решение в последната седмица или дните преди вота. ГЕРБ изглежда, че трудно има откъде да вземе допълнителни гласове. При ПП-ДБ съществува феномен на мобилизация на протестен вот срещу ГЕРБ. Ако той се повтори, може да има и нарастване на разликата“, подчерта социологът.

„Предполагаме, че може да се очаква по-висока избирателна активност в сравнение с октомври 2022 година. Вероятно ще е между 42% и 45%“, коментира Добромир Живков.

Прогнозирана електорална активност
Снимка: bTV

Доверието в политиците

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се ползва с най-високо доверие – 24%, показват данните от проучването. Недоверието към него е 63%.

Председателят на „Български възходСтефан Янев се ползва с доверието на 22% и недоверието на 47%.

Лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов има доверие от 19% срещу недоверие от 61%.

При съпредседателят на „Продължаваме промянатаКирил Петков доверието е 17%, а недоверието - 70%.

Доверие в политически лидери
Снимка: bTV

Със същия процент на доверие -17%, се ползва и съпредседателят на „Демократична БългарияХристо Иванов. Недоверието към него е 62%.

Съпредседателят на „Продължаваме промянатаАсен Василев има доверие от 16% и недоверие от 69%.

На седмо място се нарежда председателят на БСП Корнелия Нинова с доверие от 14% и недоверие от 70%, а на осмото място е председателят на ДПС Мустафа Карадайъ – с доверие от 14% и недоверие 72%.

Доверие в политически лидери
Снимка: bTV

Национално представителното проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. Проведено е сред 1014 лица над 18-годишна възраст в цялата страна, в периода 21-27 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.