Заключителният политически отборен сблъсък в ефира на bTV. Едни срещу други се изправят участници от двете коалиции, които според социологическите проучвания се борят за първото място на изборите на 2 април - „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС.

Участници в политическия сблъсък са:

"Продължаваме промяната-Демократична България": Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на правителството на Кирил Петков; Георги Ганев, председател на Комисията по бюджет и финанси в 45-ото НС; Искрен Арабаджиев, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в 47-ото НС.

Снимка: Редакторски екип

ГЕРБ-СДС: Томислав Дончев, вицепремиер и министър по европейските фондове и икономическа политика в първото и второто правителство на Бойко Борисов; Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета "Борисов 1"; Десислава Атанасова, министър на здравеопазването в кабинета "Борисов 2". 

Снимка: Редакторски екип

Представители на двете формации ще сблъскат идеите си в три тематични кръга:

  • финанси, инфлация, бюджет и икономически мерки
  • войната в Украйна и енергийната криза
  • социални и здравни политики, заявки за коалиционно управление и съставяне на редовен кабинет, основни приоритети в програмите

Първи кръг – мерки срещу инфлацията и високите цени

„Инфлацията е тегоба за българските домакинства и българския бизнес. Това, което предлагаме е ясен план от пет стъпки, който е свързан, на първо място, с това да осигурим влизане на България в Шенген и еврозона; повишаване на доходите на българите поравно във всички региони; задействане на регулаторите; ясна програма за малките и средни ферми“, заяви Лена Бориславова от ПП-ДБ.

Георги Ганев допълни, че инфлацията у нас в момента е на най-високата от края на миналия век.

„В сравнение с други страни тя е втората най-ниска в Източна Европа“, добави кандидат-депутата от ПП-ДБ.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС заяви, че инфлацията не е статистически показател: „това е което бърка нагло в джоба на всеки български гражданин и дори да има номинално увеличаване на доходите покупателната способност пада.“

По думите му една от причините за инфлацията са закъснелите компенсации за високите цени на енергоносителите.

„Не пет и 50 мерки да ни предложат от ПП-ДБ – не вярваме, че те могат да овладеят инфлацията, защото в последните две години доказаха, че само могат да вдигат инфлацията“, смята Делян Добрев.

Той заяви, че вместо да се доближаваме до еврозоната, се отдалечаваме.

Георги Ганев отговори, че държавния дълг не расте по-бързо от националния доход.

„България задлъжнява заради грешна политика“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ каза, че след 12-годишното управление на ГЕРБ сме на дъното по доходи в ЕС.

Томислав Дончев заяви, че мерки като таван на цените и таван на надценките в пазарна икономика не могат да сработят.

Втори кръг – енергийна криза и войната в Украйна

Лена Бориславова заяви, че има как България да има нормална, независима енергетика, без външен доставчик да ѝ казва какво да прави.

По думите ѝ вместо да се изгради скоростно гръцката връзка, по която да тече евтин азерски газ, ГЕРБ са посветили цялото си време, с пълно нарушение на всички законодателства и правила са построили газова връзка (б.р. „Турски поток“), „която да обслужва интереси на Путин“.

„Как е възможно да поискаш оферта за газ в петък и да я получиш на предния ден. Разбирате ли за какви далавери става въпрос“, отговори Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

„Политиката винаги има нюанси, но когато има агресор и жертва определението е еднозначно – трябва да бъдем на страната на жертвата“, заяви Томислав Дончев по темата за войната в Украйна.

Лена Бориславова допълни, че България трябва да изпълнява своите доброволно приети ангажименти по членството си в ЕС и НАТО.

Трети кръг – социална политика, здравна политика и коалиционни намерения

„От ПП направиха така, че болницата, която трябваше да е в сърцето на София, за да е достъпна за родители и деца, беше изнесена някъде в покрайнините. Няма осигурени средства за това“, заяви Десислава Атанасова по повод незапочналия строеж на Национална детска болница.

Искрен Арабаджиев заяви, че до края на годината ще имаме първият медицински хеликоптер.

„Не искам да си помисля как щяхме да реагираме на инфлацията, ако пенсиите не бяха увеличени с 50%, ако пенсиите не бяха увеличени с 34%“, добави той.

Лена Бориславова заяви, че като станат първа политическа сила, ще предложат правителство на малцинството.

Томислав Дончев каза, че е възможен неполитически експертен кабинет, възможен е формат правителство на малцинството, възможен е и вариант коалиционно правителство.