Големият политически сблъсък в ефира на bTV. Знаковите лица на партиите влизат в открит дебат по важните въпроси, които вълнуват всички българи. Инфлация, ръст на цените, икономическа криза – какво предлагат политиците. Сблъсък на идеи и програми между Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Даниел Лорер от ПП-ДБ, Петър Чобанов от ДПС, Цончо Ганев от "Възраждане" и Георги Свиленски от БСП.

Проследете големия дебат с водещи Мария Цънцарова и Златимир Йочев в онлайн репортажа ни:

Кръстосан огън

Какви въпроси си зададоха един на друг кандидатите за депутати?

Какво показва социологията?

Национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1080 лица над 18 г. в страната в периода 18–27 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Кой ще управлява България?

20:58БСП показа и в 47-ия, и в 48-ия парламент, че може да говори и е най-диалогичната партия. За това сме търсени от всички политически сили. Когато БСП участва в управлението има ръст на доходите и ръст на пенсиите, и социална политика, каквато искат българските граждани. Дали БСП ще участва, или коя партия ще подкрепи, ще решат българските социалисти веднага след 2 април”, каза Георги Свиленски.

20:56 “В коалиции ние няма да участваме под никаква форма и с никой. Това го спазваме вече два парламента, защото ние имахме предложения за включване в коалиционно управление. Ние бихме подкрепили конкретни политики. Следващото правителство трябва да изтегли кандидатстването на България за влизане в еврозоната. Това става с решение на Министерски съвет. Следващото, което трябва да се вземе е прекратяване на изпращането на оръжия в Украйна и по никакъв начин България да не участва в санкциите спрямо Руската федерация. Прекратяване на съществуването на американски бази в България. Ние няма да направим компромиси. Не искаме постове”, каза Цончо Ганев

20:54 “Ние подходихме с тази кампания с три базови понятия - разум, отговорност и диалог и се надяваме, че ще бъдат уплътнени със съдържание. Сега тези понятия дават възможност да седнем и да разговаряме. В рамките на този диалог да създадем редовен кабинет, който да реши кризите. Това в момента е най-важното и ще положим всички усилия. В съдебната реформа и в правосъдието също много важно е да подчертаем, че още миналата година внесохме в парламента наш проект за конституция. Той беше съгласуван с водещи конституционалисти и мястото на правосъдната реформа и решенията, които ще вземем е в парламента. Ще правим правосъдна реформа, но в рамките на парламента”, каза Петър Чобанов.

20:52 “Управление в коалиция не е най-силната страна на ПП. Защото 232 дни това е най-кратко управлявалото правителство в най-новата история. Преди няколко месеца дадохме отговора на избирателите, когато предложихме състав и структура на Министерски съвет. Тогава само няколко гласа не стигнаха в Народното събрание, за да бъде реализиран мандатът. ПП не събраха дори и своите гласове заедно с ДБ. Това е важен знак за напред. Много по-голям е шансът на ГЕРБ-СДС да направи правителство. Ние ще бъде първа политическа сила”, каза Десислава Атанасова.

20:50 “ПП показа, че може да управлява в коалиция с партньори, на които има доверие. Какъв е проблемът да управляваме заедно с ГЕРБ? Никой не знае защо ГЕРБ доведоха страната до колапс в продължение на 12 години, особено в областта на правосъдието. Докато те не покажат, че разбират от това и някой там е склонен да поеме отговорност, няма как да изградим това доверие в парламента, за да можем да придвижим тази страна към един нормален живот”, каза Даниел Лорер.

Избирателите към политиците: Да спрат да се карат и да започнат да мислят разумно

Втори кръг - енергетика и външна политика

20:46 “За ДПС е ясно, че трябва да има редовен кабинет, който да изработи единна позиция, която да се следва. Трябва да обърнем внимание и на Министерството на външните работи и дипломатите, които в последните години са пренебрегвани. Ние стигнахме до ситуацията да имаме две външни политики. Ние от ДПС сме последователни по своите действия”, каза Петър Чобанов.

20:44 “Украйна, когато е готова, тогава ще влезе в ЕС. Въпросът е зададен, доколко България трябва изобщо да подкрепя Украйна. Мисля, че 48-ият парламент ясно показа къде българите и ние като суверенни представители смятаме, че трябва да окажем помощ на една суверенна държава, която е нападната от съседа си. Българските инструктори ще обучават военните в Украйна и в това няма нищо страшно. По отношение на зарядите трябва да отидете в Сопот и да кажете на хората - спираме ви производството, защото трябва да оставим Украйна Путин да я прегази”, каза Даниел Лорер.

20:42 “Важно е България да има ясна позиция, а не да се шикалкави като последните две години, когато бяхме твърде неориентирани. Ние трябва да знаем къде стоим. България трябва да е на страната на жертвата. Аз като жена и майка не мога да приема, че се бомбардират родилни домове и умират деца, жени. Решение за изпращане на военни няма. Не сме гласували такова решение”, каза Десислава Атанасова.

20:40 “В края на миналата година едно от решенията, което беше взето от Народното събрание беше точно това - да се изпраща военна техника и военни. Към днешна дата реалната опасност да сме въвлечени във война е огромна. Вече има заявка от евроатлантическото мнозинство, което ще е в следващия парламент, че едно от първите решение е да се преразгледа и Народното събрание да вземе решение да участваме в доставката на снаряди. Когато имате изявление на американския президент Байдън, че България е част от другите държави, които са най-близко до Русия и сме част от фронта. Тези изборите са важни”, каза Цончо Ганев.

20:38 “Украйна трябва да бъде приета в ЕС тогава, когато отговаря на изискванията. Когато всяка една държава кандидатства трябва да отговаря на изискванията на ЕС. След цените и доходите хората се интересуват от войната в Украйна и възможността България да бъде въвлечена в нея, като изпраща оръжия, като изпраща военнослужещи. Това решение прие коалицията на войната. Решението е 50 човека да се обучават на първо време. Това, което трябва да се случи са преговори, мирно решение на конфликта и спиране на военните действия. Това, което предлага Китай с 12 мерки. Това трябва да се случи. С това решение на ЕС да се изпратят 1 млн. патрона от фонда за мир”, каза Георги Свиленски.

20:23 „Факт е, че това, което се случи на енергийния пазар е следствие на политика, прокарана от нашите правителства. Никой не ни е виновен, че в Плана за възстановяване и устойчивост правителството на ПП, „Доносническа България“, „Има такъв народ“ и БСП заложиха ликвидиране на 40% от българските тецове. Никой не ни е виновен, че там също е заложено домакинствата да излязат на либерализирания пазар. Това са мерки, които трябва да се вземат веднага. Когато говорим за овладяване на инфлацията, говорим и за тези компенсации, които се плащат на бизнеса и за това какво се случва с него. Трябва да искаме предоговаряне на тези либерализирани условия за българския бизнес и излизане на българските фирми от либерализирания пазар“, каза Цончо Ганев.

20:21 „На въпроса как може да имаме енергия без посредници, ще отговоря така - ако преди шест години г-н Борисов не беше спрял проекта АЕЦ „Белене“. Сега щяхме да имаме атомна електроцентрала и евтин ток. Нямаше въобще да говорим за тези компенсации, за тези помощи. Тези въпроси нямаше да ги чувате. Само че тогава това беше определено като гьол, от който не става нищо. Това, което трябва да направи българската държава, е да завърши проекта АЕЦ „Белене“ с двата български реактора, които ги имаме, които са купени. Което ще струва 9 милиарда лева, 3 от които вече са платени. Ще стане в рамките на шест години. Това, което предложиха колегите от ГЕРБ – два нови реактора, ще стане след 30 години и ще струва 30 милиарда лева и няма и да го видим. Това е решението за българската енергетика“, каза Георги Свиленски.

20:19 „Нашата позиция винаги е била последователна и изпреварваща времето. Ние казахме, че основните проблеми, които предстоят пред страната, са гарантиране на енергийната и продоволствена независимост и сигурност. Както виждате, това се случи. На нас ни е необходимо едно прогнозируемо развитие на нашата енергетика. Все още изграждане на базисни мощности и по отношение на прехода към възобновяема енергия да използваме водните си ресурси, включително тези, които предоставя и река Дунав, за да може да стигнем и до водородната икономика“, каза Петър Чобанов.

20:18 „По време на цялото управление на ГЕРБ ние сме полагали изключително много усилия за диверсификацията на българската държава. „Балкански поток“, построен със средства не на българския данъкоплатец, а със средства, които се възвръщат – около 300 милиона на година. Газовите връзки с Румъния, със Сърбия, интерконекторът с Гърция са все проекти, които ГЕРБ започна или е реализирала успешно“, каза Десислава Атанасова.

20:17 „Дефиницията как определяме кой е енергийно беден трябва да се случи така, че да няма онеправдани. По време на нашия кабинет ние започнахме това, създавайки база данни, в която се виждат доходите на населението централизирано, така че да знаем кой е истински енергийно беден и да можем да му предложим по-голяма подкрепа. Заедно с това цената на тока започна да спада и това означава, че въпреки кризата в Европа, енергийната криза всъщност започва да намалява и ние трябва да го разбираме, когато говорим и за бъдещето на нашата енергетика. Преживяхме изключително труден момент, но той отминава. Идват времена, в които светът се е нагласил към новата реалност и българската енергетика трябва да премине към нови източници“, каза Даниел Лорер.

20:15 Избирателите към политиците: Какво попитаха хора от различни градове кандидат-депутатите?

20:13 Основни приоритети на петте партии

Първи кръг – цени, инфлация и доходи

19:45 Избирателите към политиците: Какво попитаха хората от различни градове кандидат-депутатите?

19:40 „Дотук чухте най-циничния отговор – че за инфлацията е виновна социалната политика на последното редовно правителство, което повиши доходите на българските граждани, актуализира пенсиите, даде детските надбавки и социалните помощи на младите семейства и за малките деца. Това не е причината за инфлацията. Съгласен съм, че тя трябва да се пребори с инвестиции, производство и икономика, но кога? На сиренето, млякото, кашкавала, хляба трябва да се сложи таван на цената, както направиха над осем европейски държави в момента. Това единствената работеща мярка, която може да бъде наложена веднага и веднага ще даде ефект“, каза Георги Свиленски.

19:38 „Тази инфлация не започна през последните месеци, а с печатането на пари от Европейската централна банка и от Федералния резерв на САЩ по времето на COVID кризата. Там се заложи бомбата, която в момента всички виждаме накъде отива цялата ситуация. За да стане в България инфлацията в такива равнища, безспорно вина има предишното редовно правителство и всички оправдания в момента са напълно безпочвени. Цялата тази политика, която се води повече от осем месеца, е факт. Какво трябва да се направи? Първо, по никакъв начин не трябва да продължаваме пътя си към влизане в еврозоната, защото това веднага означава освобождаване на няколко милиарда на банките, които имат т.нар. депозити и гарантиращи всеки един кредит или депозит. Това ще освободи още повече парична маса и ще вдигне още повече инфлацията. Второто основно нещо, което трябва да се направи, е конкурентно способно производство, което да бъде факт. Трябва да се премахнат и санкциите срещу Руската федерация, защото това доведе до несигурност на енергийния пазар, имаме несигурни доставки на газ. Затова вдигане на санкциите по най-бързия начин“, каза Цончо Ганев.

19:36 „Разковничето за решаване на проблемите е редовен кабинет с ясна програма за управление и конкретно за инфлацията. Инфлация се лекува с разширяване на производството, тоест с инвестиции. Инфлацията се лекува с гарантиране на продоволствена и енергийна сигурност. Разбира се, трябва да се обърне внимание и на уязвимите групи и те да бъдат подпомогнати. Когато се привлекат инвестиции, се създава предсказуема бизнес среда. Повечето производство и предлагане съответно помага за регулиране на цените. Трябва обаче да се обърне внимание и на свободната конкуренция, на регулаторите и на ефективността на икономиката, тъй като част от причините за по-високите цени е тази неефективност на икономиката. Не трябва да забравяме и да се поеме отговорност и за вътрешните причини за инфлацията, а именно закъснелите мерки по отношение на енергийните цени, както и разточителните бюджетни разходи, които доведоха тази година до очаквания за големи бюджетни дефицити, което несъмнено действа на инфлацията“, каза Петър Чобанов.

19:34 „Две години бяха пропуснати и преминаха в безвремие, защото липсваше лидерство, липсваха отговорност и трайни решения. Бих казала, че последните две години инфлацията беше изпусната, защото не бяха компенсирани навреме всички търговци и производители с цената на електроенергията. Нашата парламентарна група беше тази, която предложи мораториум на електроенергията за битови абонати, защото зимата щеше да бъде много по-трудна. Естествено няма как да пропуснем цената на газа, която беше на последния ден на управление на ГЕРБ 30 лв. При управление на ПП  300 лв., а сега е 100 лв. Това основната причина инфлацията да е толкова голяма – никакви мерки навреме и липса на адекватни решения“, каза Десислава Атанасова.

19:32 „Въпросът с цените и инфлацията боли и той боли за всеки един от нас, който пазарува всеки ден. За нас няма никакво съмнение, че инфлацията е дошла от другаде, но това не помага. Ние дадохме много ясно да се разбере, че след изборите ще се борим с двата основни проблема. Защо българинът продължава да е най-беден в ЕС след 12 години управление на ГЕРБ и дълго членство в ЕС. Второто, с което ще се заемем, е регулация на пазара, посредством работещи регулатори, които трябва да са сигурни, че никой не манипулира нито цената на олиото и всички останали картели и монополи с горива и т.н.“, каза Даниел Лорер.

19:30 Визитки на събеседниците

Десислава АтанасоваГЕРБ-СДС

 • Магистър по право от УНСС и политология от ВТУ
 • Бивш председател на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС
 • Водач на листите на ГЕРБ-СДС в 19 МИР-Русе и в 18 МИР-Разград

Даниел ЛорерПП-ДБ

 • Завършва компютърни науки и бизнес управление в Тел Авив
 • Министър на иновациите и растежа в кабинета на Кирил Петков
 • Водач на листата на ПП/ДБ в 3 МИР-Варна

Петър Чобанов - ДПС

 • Магистър по макроикономика от УНСС и доктор по финанси
 • Министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски
 • Кандидат за депутат на ДПС, водач на листите в София област и Ямбол

Цончо Ганев – „Възраждане

 • Завършва "Икономика на търговията" от Стопанската академия в Свищов
 • Зам.-председател на 47-ото и 48-ото Народно събрание
 • Водач на листата на партията в 1 МИР-Благоевград и 2 МИР-Бургас

Георги Свиленски - БСП

 • Дипломиран инженер от УАСГ
 • Бивш председател на ПГ на БСП
 • Водач на листата на БСП в 24 МИР-София