Ако има едно болно животно, всички свине във фермата се унищожават. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев по повод протестите срещу евтаназирането на всички животни във фермата в Голямо Враново, Русенско.

„Безусловно е доказано, че има вирус в този комплекс. Нашите ферми не са технологично разделени, за да не влезе заразата навсякъде. Това би било хазарт”, коментира още директорът на БАБХ.

На въпроса дали институциите в България са проспали ситуацията, той отговори с въпрос: „Трябваше да затворим всички ферми ли, става въпрос за 350 хил. животни”. По думите му въпросът е несъстоятелен, а прехвърлянето на топката за вината в момента – неефективно.

Според Илиев големият проблем е в отказа да се помогне на компетентните органи да се изпълняват предписанията, които следват правилата на Световната здравна организация (СЗО).

Той даде пример със село Зидарово, Бургаска област, където стопанин е скрил прасетата си вкъщи по време на евтаназията на домашните прасета. После животните са открити и кметът решил да ги евтаназира и погребе без нужните предпазни мерки. Нещата се случват по нашенски, констатира директорът на БАБХ.

Относно загробването той е категоричен, че живи прасета не са погребвани. Вероятно на снимките става въпрос за тремор, също видях и снимки, които не са от България, уточни той.

Илиев обяви, че твърденията за екокатастрофа заради загробването на хиляди трупове на животни по поречието на Дунав, са безпочвени.

Имаме 3 инсинератора, които покриват цялата страна, не зная колко струва издръжката им, каза директорът на БАБХ. Те не могат да бъдат използвани за изгаряне на евтаназираните прасета от големите ферми, защото ще ни трябва един месец, а до тогава болните животни ще започнат да се разлагат в стопанствата, обясни Илиев.

Той отново повтори, че убиването на свинете със сух лед и покриване с пяна е по европейски регламент.

Най-вероятно за Видинско също ще се потвърди наличие на заразата, прогнозира Илиев.

Всички мерки на БАБХ са на базата на един кодекс на СЗО за всички около 120 заболявания и обществото трябва да се грижи тези мерки да бъдат приложени на 100%, призова в заключение директорът на Агенцията по безопасност на храните.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!