Прясно свинско месо за Илинден и за спомен. Така стопанин на свине от ломското село Долно Линево ще отбележи личния си празник, преди евтаназирането на животните му.

То се налага заради положителна проба за чума, открита в диво прасе в района.

Пенчо е младото и лакомо прасе на Илия. В клетката до него е Пенка.

"Пенка трябва да се праси на 29-30 юли, тогава й е терминът, обясни Илия Илиев, стопанин.

Снимка: bTV

По-назад в двора са бременните Цонка и Донка. А с тях са и две госпожици, отглеждани за бъдещи майки. Седмица след новината за чума, Илия не може сам да ги умъртви.

"Е, да, ама те са бременни тия майки, как? Какво да правя с нея, то е грехота! Ще ме разплачеш, не искам да говоря повече!”, обясни стопанинът на прасетата.

Снимка: bTV

Но за да остане нещо все пак, едва преди ден той е прежалил едно от прасетата си. Стотината му килограма са замразени.

За осем години стаж в отглеждането на свине никога не е имал болно животно, но къщата му е в района, където е намерено злополучното мъртво диво прасе с положителна проба.

Снимка: bTV

"От Калафат може да излезе тук, от нашия бряг може да излезе след Козлодуй на румънския бряг. Разбирате ли какво значи това? Как да се преборя с тях? Идват с жандармерия, с полиция. Аз искам да ги изследват и да каже: Има зараза – вдигам ръцете, аз съм с вас. Ама са здрави? Не пипайте от тях, не пипайте труда ми!", споделя Илия Илиев, стопанин.

В селото няма други свине, а в трикилометровата зона са малко. Какви ще са мерките, ще стане ясно до дни.