Заразата по свинете със застрашителни размери. Държавата обяви, че африканската чума е засегнала още една голяма индустриална ферма в Русенско, тази в Голямо Враново.

В Голямо Враново се отглеждат 30 000 свине. Това е третият свинекомплекс в района след Николово със 17 000 и Бръшлен с 40 000 животи.

Евтаназирането в Бръшлен започна при голямо напрежение, страх от екокатастрофа и много въпросителни. Първият терен за загробването се оказа в разрез с изискванията на басейновата дирекция и властите се насочиха към резервен вариант край Сливо поле. Там обаче местните се надигнаха срещу решението и от утре загробването ще продължи, но в землището на Ряхово.

Част от прасетата край Сливо поле се загробват живи. Кой контролира загробването не стана ясно. Факт е, че дори и изискванията за предпазно облекло не са спазени. Липсва и обозначение за инфектирана зона.

В село Зидарово хората имат притеснения от екокатастрофа. Две седмици след като чумата пламна, те се страхуват, че заровените болни прасета ще бъдат изровени от близката река.

В яма в началото на село Зидарово са загробени пет животни, евтаназирани заради чумата. На пет крачки е реката, а на стотина метра са първите къщи. Местните хора се страхуват от разнасяне на заразата, защото в първите дни труповете не били заровени добре.

Според тях близостта до реката създава опасност след време мястото да бъде залято, а водата – отровена.

От местната служба по безопасност на храните признаха, че мястото е без разрешително от РИОСВ, но обясниха, че са действали според ситуацията.

От Областната дирекция по безопасност на храните са съставили актове на всички 12 собственици на евтаназирани животни заради неправомерното им отглеждане.

Пет от евтаназираните животни са заровени до реката. Местните обвиняват ветеринарите.

Директорът на Агенцията по храните в Бургас твърди, че мястото е избрано спешно. Ден след евтаназията на 107 животни открили пет прасета, които собственикът се опитал да скрие.

"Той не само, че е нарушил всички правила и норми, но според мен е нарушил и националната сигурност на България, защото се опита да скрие прасетата от нас", каза д-р Георги Митев, директор на БАБХ – Бургас.

Нямало как да отворят първата яма и затова ги заровили в друга, до реката.

"Единствено и само тази втората яма не е одобрена от РИОСВ. Така че това е новата яма, която ние също не искахме да я правим, но се налага да загробим скритите животни", допълни Георги Митев.

Най-много прасета – 68, са убити в стопанството на Вълчо Димитров, а ветеринарните екипи изхвърлили част от предпазните средства из селото.

"На центъра на асфалта пред кметството... костюмът, белият, на някой от ветеринарите... и не само там, ами и на другите места", разказа Вълчо Димитров.

От Областната дирекция отрекоха обвиненията и показаха как са работили екипите в огнището на заразата.

"С пожарната дезинфекцирахме, освен селото, и пътищата, и колкото е възможно извън селото", обясни д-р Георги Митев.

Взети са проби за чума и в 10 км зона. Всички са отрицателни.