От днес започва евтаназирането на 40 000 прасета от свинекомплекса в село Бръшлен, Русенско. Умъртвените животни се заравят в терен край Сливо поле, някои от тях са били живи при заравянето. Междувременно земеделското министерство излезе с противоречива информация дали Гърция е спряла вноса на свинско месо от България.

Изкопът край Сливо поле е на метри от зърнопроизводствена база, птицеферма и автосервизи.

"Те доколкото знам промениха мястото на загробване. Няма да е тук, някъде другаде ще бъде, има взето решение, но не знам къде точно", обясни Николай Георгиев от Сливо поле.

Проверката ни на място обаче показа друго. Загробването е в ход, а част от животните са живи. Според ветеринарния лекар трапът отговаря на всички условия.

Кой контролира загробването не стана ясно. Факт е, че дори и изискванията за предпазно облекло не са спазени. Липсва и обозначение за инфектирана зона.

"Има съгласуване с всички институции, които имат компетенции в тази област, всички са дали становище да бъде използвано това място за депониране на животните. Тъй като има някакви съмнения в тази насока, ние помолихме и община Сливо поле се съгласи и в крайна сметка депонирането ще се извършва оттук нататък на място, което е далеч по-удобно и отдалечено от населени места", заяви представител на свинекомплекса.

Третият терен е в землището на село Ряховци, където се сбират подпочвените води.

"Тя водата се изтича в Дунава. Подпочвената върви тук на 5-6 метра, когато е по-високо нивото и все пак хората си ползват, както и аз имам сонда", каза Валентин Димитров от Ряховци.

Съгласие на местните за изкопаването на трапа не е търсено.