От днес започват евтаназирането на прасетата от свинекомплекса в село Бръшлен, Русенско. Забавянето се наложи заради спорове около терените, където ще се загробват умъртвените животни.
 
Първоначалното решение – да се използва терен в близост до Сливо поле предизвика спонтанен протест на производители, чиито бази са в непосредствена близост.

„Тук има зърнобази, цехове за пелети. От другата страна, точно където ще загробват има птицеферма с 40 хил. бройки бройлери. От другата страна – има биопроизводство. Ние сме за тази коварна болест бързо да се унищожи, но да не бъде за сметка на някой друг”, коментира земеделският стопанин Иван Андреев.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради създалото се напрежение късно снощи е била свикана извънредна комисия в Сливо поле.

Животновъдите споделиха, че и работниците в свинекомплексите са притеснени от загробването на животните.

„Имаше определен терен, който е съвсем близо до свинекомплекса, имахме готовност да започнем още оня ден, от 24 юли, но възникнаха пречки. Оказа се, че теренът е забранена санитарно-охранителна зона, затова вече тръгнахме към другите два”, поясни д-р Георги Дяков, директор ОДБХ-Русе.

Новият терен е общинска собственост и от години не се използва. Днес там ще бъдат загробени първите от общо 40 хил. прасета, които подлежат на унищожаване.