Кошмарен сценарий се очертава за България заради африканската чума по свинете. Появиха се прогнози, че страната и може да се лиши от цял отрасъл в животновъдството.

Остава в сила бедственото положение обявено в три области  – Русе, Плевен и Разград.

Заради липса на подходящ терен обаче спря евтаназията в голямата свинеферма в русенското село Бръшлен, където трябва да бъдат умъртвени 40 хиляди животни.  В интервю за Българското национално радио пък еврокомисарят по безопасност на храните обяви, че има опасност страната ни да загуби цялото си свиневъдство.

В готовност за евтаназията тази сутрин беше и пожарната служба. Колите обаче бяха върнати още на входа. Причината е, че предвиденият за загробването на животните терен, не беше одобрен от Басейнова дирекция.

Според изпълнителния директор д-р Христо Стойков, който е и главен ветеринар в комплекса, вирусът във фермата в момента е силно концентриран. Затова е засилена дезинфекцията отвътре – навън.

В очакване на лоши новини са и другите два големи свинекомплекси в Русенско.

В Голямо Враново чакат резултати от изпратените вчера проби. Но вече търпят загуби.

За да спрат заразата към свинекомплексите със здрави животни, от днес вече има и пунктове за дезинфекция.

Според заетите в бранша, мерките са закъснели.

Във все още чистите от болестта свинеферми в Русенско има около 50 000 прасета. Страховете на хората в района са, че ако заразата стигне и до тях, в района ще бъдат загробени над 100 000 животни, с което ще се създадат и екологични проблеми.