Ескалира тежката ситуация с африканската чума по свинете у нас. Заболяването вече поставя под въпрос цял отрасъл от животновъдството.

Три области са в бедствено положение – Русе, Плевен и Разград. Заради липса на подходящ терен все още се бави евтаназирането на животни в големия свинекомплекс в русенското село Бръшлен, където трябва да бъдат унищожени 40 хиляди прасета.

В друга голяма ферма се избиват 17 000 прасета.

Снимка: bTV

Междувременно еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви пред БНР, че е разочарован от действията на властите и предупреди, че България може да загуби цялото си свиневъдство.

„Много съм разочарован да чуя за този огромен взрив в една от най-големите ферми в България. 40 хиляди свине – това е наистина предизвикателна ситуация. Още веднъж информирах всички страни-членки, че трябва да останат изключително бдителни през лятото, защото точно тогава настъпва пикът на болестта. И точно такъв пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация”, заяви той.

Трапът е неподходящ

Теренът за загробване на прасетата от Бръшлен е подготвен още преди дни. След като вчера е пуснат за одобрение от Басейнова дирекция, станало ясно, че не отговаря на всички изисквания.

Подготвя се нов терен, но изпълнителният директор д-р Христо Стойков е категоричен: „Всеки ден е фатален в момента, понеже клиниката на болестта е доста ясно изразена и е доста болезнено за животните”.

Снимка: bTV

Според директора, който е и главен ветеринар в комплекса, вирусът във фермата в момента е силно концентриран. Затова е засилена дезинфекцията отвътре – навън. 40 от общо 110 работници в свинекомплекса са в очакване умъртвяването на животните да започне.

Свински Чернобил и студена зима

„Естествено, че притеснява населението. Ние в никакъв случай не искаме да се превръщаме в един "Свински Чернобил", защото драмата е огромна. Хората са притеснени от това, че наблизо има вододайни зони, намираме се в „Натура 2000”, призна и кметът на селото Димчо Петров.

Отстрелът на диви прасета в района ще продължи, категорични са горските. А забраната  за допускане на дървосекачи в някои от бедстващите области би могла да създаде последващо неудобство при снабдяването с дървесина. От държавното предприятие уверяват, че това няма да повлияе на изходната цена на дървата за огрев.

Всички усилия по дезинфекция са насочени към спасяването на двата оцелели свинекомплекса в региона – в Голямо Враново и в Юделник.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!