Ситуацията около африканската чума по свинете остава тревожна. До 5 август стопаните в Добричко трябва да унищожат нерегистрираните прасета сами и така ще могат да консервират и консумират месото.

След 5 август ветеринарните власти ще обходят селата и ако намерят живи свине, ще ги умъртвят и загробят. 

Снимка: btvnovinite.bg

В Русенско продължава евтаназията на животни в големите свинекомплекси.

Половината от прасетата от фермите в Николово и Бръшлен са загробени. Процедурата в Голямо Враново започва утре.

В землището на с. Ряхово, където се загробват инфектираните животни, достъпът до зоната е ограничен и охранява се от полицията.

В петък ви показахме как животни от фермите, в които е открита заразата в Русенско, се загробват, докато са още живи. Екипите, които ги заряваха пък не спазваха задължителните санитарни изисквания.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес властите демонстрираха загробване на животните, което вече отговаряло на законовите изисквания.

Зоната до изкопа, където се загробват животните, е ограничена за външни лица. До него вече се стига само със задължително предпазно облекло и след внимателна дезинфекция.

Снимка: btvnovinite.bg


На място, обаче екипът на bTV видя, че шофьорът на камиона, който пренася евтаназираните животни, е с цивилни дрехи. Без специално облекло е и полицията, която охранява изкопа.

Снимка: btvnovinite.bg


„Шофьорът не излиза от кабината, ще бъде изкъпан в свинекомплекса. Полицията не влиза в заразната зона”, обясни Цвятко Александров, зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

Снимка: btvnovinite.bg

Утре трябва да започне евтназията на 40 хил. животни от фермата в Горно Враново. Оттам не са съгласни с предпазната мярка.

„Ако в нашия комплекс е влязло заболяването, то е съвсем в началото. И така да се престъпва към унищожаване, аз не смятам за редно”, коментира д-р Миленка Димитрова, изп.директор на свинекомплекса в Горни Враново.

Единственият свинекомбинат в Русенско, където не е открита зараза, е този в Юделник. Там въвеждат драконовски мерки още преди  година.

Снимка: btvnovinite.bg


„Навсякъде ни сложиха килимчета, допълнително се подсигуриха нещата. За ръцете – филтър, още в началото на портала за дезинфекция ръце, крака. Къпеш са, така се влиза навътре. От сектор в сектор, от обор на обор краката се дезинфекцират”, коментира Светлозар Ганев, работник в свинекомплекса в Юдeлник.

Снимка: btvnovinite.bg


Засега свинекомплексът не е заразен, но хората се страхуват.

Утре трябва да излязат пробите от взети от животните в Юделник. Ако се окаже положителна, кризисният щаб трябва да определи нови място за загробване на животните. В момента се обсъждат 9 различни варианта.