Ситуацията около Африканската чума по свинете остава тревожна. В Русенско продължава евтаназията на животни в три големи свинекомплекса. Бедственото положение в областта ще остане и през август.

В село Бръшлен са умъртвени половината от прасетата, а в Николово – 2/3 от животните. От утре започва евтаназията в с. Голямо Враново.

В село Юделник действия срещу Африканската чума по свинете се взимат още преди година, когато се заговаря за болестта в Румъния. Служители на свинекомплекса в селото обясниха, че са въведени стриктни мерки като дезинфекция на цялото тяло и филтриране.

Засега свинекомплексът е чист от заразата, но хората се страхуват. Близо 30 души разчитат на доходите от комплекса.

Утре се очакват резултатите, взети от живите прасета в свинекомплекса.

От вчера и Добричка област е в бедствено положение. Разпоредено е унищожаване на домашните прасета във всички населени места. До седмица собствениците на домашни прасета, които не са регистрирани трябва да ги умъртвят  доброволно.

Тъй като  няма регистрирано заболяване на територията на добричка област, месото ще остане за консумация.

Ако това обаче не се случи на 5 август ветеринарните власти ще минат на обход по селата и ако намерят прасета, които все още са живи. ще ги умъртвят и загробят.

Жители на село Бранище отказаха да допуснат екипа ни до дома си, защото се страхуват от Африканската чума по свинете. Според тях заразата се разпространява от хора и храни.

Тъй като техните свине не са регистрирани, трябва да ги заколят. Стопаните настояват да бъдат обезщетени, за да могат с тези пари да си купят нови прасета.

Кметът на селото обясни, че заповедта за заколване на животните се приема, но не се приема ликвидирането на прасетата, защото в Бранище няма регистриран случай на чума.

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов обясни, че стопаните имат възможност да извършат регистрация, струваща 15 лв. или да изберат заколване на прасетата.

Стопаните не са съгласни с мерките, защото няма районен ветеринарен лекар, който да се грижи за животните.

Глобата за тези, които не заколят доброволно прасетата си е от 150 до 1000 лв.