Ще има официално откриване на учебната година, като има препоръки за по-малък състав на присъстващите в двора на училищата. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред bTV.

Първите класове и 8 клас да са на двора сме препоръчали, разбира се и другите могат да дойдат, но е по-добре да са в намален състав, може да има и мини чествания в класните стаи, допълни Вълчев.

Училищните изолатори за децата с грипоподобни симптоми не трябва да бъдат под 6 квадратни метра, обясни още Вълчев. 

Образователният министър добави - целта е децата да бъдат отделяни, а не излорирани, но на добра дистанция едно от друго. Това може да е дори и в учителската стая. 

"Могат да бъдат части от помещения, могат да бъдат и в двора, но очевидно примера с будката е неподходящ и затова и родителите реагираха", каза той.

Голяма част от училищата още не са провели родителските си срещи.

Според прочуване на образователното министерство 80% от родителите искат децата им да са на училище в класните стаи, каза още министърът на образованието.

Новите мерки за децата в училище са да носят маски в общите части задължително, а в класните стаи – не.

За учителите маските и шлемовете ще са задължителни навсякъде, особено ако преподават в няколко паралелки и класове.

Анкета на „Чети етикета“ разкрива страховете на родителите, от нея става ясно, че 90 на 100 от включилите се, се страхуват да пуснат децата си на училище.

Вълчев обясни, че за тези, които имат притеснения, ще се изготвят механизми и те няма да са длъжни да пускат децата си в класните стаи.

Ще има компенсаторен механизъм и допълнителни консултации, ще се помисли и как да се включат електронно в процеса, допълни образователният министър.

Той поясни и че ще се закупят 80 хиляди устройства, за да може да се помогне на семейства  без такива. Но обясни, че няма как да се осигури на всяко дете такова. Те ще са на разположение в училищата, като ще се помисли и как да се помага на други учебни заведения при нужда.

Вълчев разясни и друг нюанс от предстоящата учебна година по време на пандемия, а именно, че ще е възможно цели области или отделни училища или паралелки да се включват в дистанционно обучение, ако има случаи на кронавирус.

Предвидени са и резервни учители – привлечени най-вече са студенти по педагогика и хора от други области. Министърът призна, че това ще е едно от големите предизвикателства особено когато няма как да се тестват всички преподаватели.

Децата, които имат здравословни проблеми като астма, с документ от лекар няма да се налага да носят маски, но ще трябва да са по-рядко в общите части. Вълчев заяви и че санкции за неносене на предпазни средства няма да се отправят към родителите, а към децата, като най-рестриктивната ще е преместване в друго училище.

В четвъртък се очаква да бъдат приети промените в Закона за предучилищното и училищното образование, от които ще стане ясно по какъв начини с какви документи родителите ще могат да освобождават децата си от присъствена форма на обучение - без да са болни и да има медицински документ за това

Вижте още във видеото. 

  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците
  • При 0,092% от всички поставени дози ваксини срещу COVID-19 се съобщава за нежелани реакции

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!