Как ще продължат разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и възможно ли е искането на имунитета на Бойко Борисов от прокуратурата да доведе до стопиране на процеса по съставяне на правителство? Тези въпроси коментираха в „Тази сутрин“ адвокатът Людмил Ангелов, политологът Цветанка Андреева, бившият министър на земеделието Мехмед Дикме и журналистът Асен Агов.

„Главният прокурор може да прекрати отпуска си във всеки един момент. След това е въпрос на дни - да се поиска от Народното събрание свалянето на имунитета на Бойко Борисов. Възможностите пред лидера на ГЕРБ са две – да даде писмено съгласие, че не желае да се възползва от имунитета си, или да изчака решението на Народното събрание за снемането на този имунитет“, обясни адвокат Ангелов.

Според него, ако Бойко Борисов следва линията, че няма нищо вярно и съществено в „Барселонагейт“, е логично сам да свали имунитета си. Той уточни, че Софийската градска прокуратура вероятно е преценила, че има достатъчно събрани доказателства за повдигането на обвинение по чл. 253 от Наказателния кодекс (за пране на пари) на лидера на ГЕРБ.

„За жалост не ставаме свидетели на правосъдие и правов ред, а на една междуинституционална война, която е факт от няколко месеца. Следва удар след удар, така че атаката по цялата политическа класа, която в момента осъществява прокуратурата, по-скоро буди съмнение за това чии интереси всъщност обслужва“, коментира темата Цветанка Андреева.

„Сещам се за една стара българска поговорка: Де го чукаш, де се пука. Цялата тази олелия, защото това е точно олелия – бледо копие на случващото се през 90-те години на миналия век, показва, че ченгетата в България са изразходвани. Останали са малко от онези професионалисти, които имаха способността да бунят държавата след 1990 г.“, заяви от своя страна Асен Агов.

Журналистът е категоричен, че цялата тази игра в момента изглежда някак недодялана. Той припомни, че снощи пред президентството са се събрали десетки хиляди хора. Вярва, че ще се появи бум срещу „цялата тази стъкмистика за разрушаването на опита за съставяне на правителство“. Голямата битка е да се съхрани парламентарното управление на държавата, допълни още Агов.

„Аз ще подкрепя г-н Агов. Нищо извънредно не се случи вчера – напълно нормално е да се поиска имунитета на един народен представител. В парламента няма „свещени крави“, всеки трябва да знае, че може да бъде разследван. Да, в случая става дума за бивш премиер и лидер на партия. Въпросът обаче не е в това, че сега му се иска имунитета, а в това защо се прави сега. Ако Борисов има малко акъл, трябва час по-скоро да подкрепи съставянето на правителство, защото трябва да се реши максимално бързо институционалната криза в България“, смята и Мехмед Дикме.