Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на Бойко Борисов, съобщиха от държавното обвинение.

"Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като "Барселонагейт", по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител (пране на пари).

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина", уточняват от прокуратурата.

Скандалът "Барселонагейт" избухна през 2020 г., след като испанското издание "Ел Периодико" съобщи за разследване на полицията, според което може да има връзка между изпирането на няколко милиона евро и бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Преди около година Испания изпрати до България 219 страници, свързани с разследването. Разпити по казуса имаше през миналата седмица, има и през тази. 

Точно пет дни по-рано адвокатът на Борисов определи вероятността за повдигане на обвинение на клиента му като нулева. "По т.нар. "Барселонагейт" няма никакво престъпление. Вероятността г-н Борисов да стане обвиняем по това производство е нулева", каза на 25 май в ефира на bTV Менко Менков.

А коментарът му дойде след два разпита на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Където Борисов получи подкрепата на депутатите си, но беше лаконичен за предмета на разпитите.

“Благодаря ви за подкрепата - помолиха да не изразяваме отношение. Ние ще го спазим”, каза Борисов на 25 май.

След днешното предложение на обвинението Борисов отново не изрази отношение. А в коментар бившият премиер Кирил Петков, заяви, че "винаги е вярвал в истинското правосъдие, но това правосъдие не трябва да е бухалка".

Случващото не трябва да се отразява на преговорите за кабинет с втория мандат между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, е мнението на депутата от коалицията Настимир Ананиев.

"Единственият шанс за съставяне на кабинет в момента е с втория мандат. Това е мандатът на ПП-ДБ. Очевидно е, че има война на Гешев с всички политици. Защо изведнъж г-н Гешев се разработи, чакаме го от няколко години", добави той.

Призив дойде от "Възраждане", от където заявиха за bTV, че лидерът им Костадин Костадинов призовава Борисов "да прояви мъжество и да последва примера му сам да се откаже от имунитета си".

"Припомняме, че Костадин Костадинов сам се отказа от своя депутатски имунитет, за да може Прокуратурата да го разследва за твърденията, че е всявал паника, говорейки против противоепидемичните мерки, налагани заради COVID 1", заявиха от партията.

От ДПС, БСП и "Има такъв народ" запазиха мълчание за предложението на прокуратурата.