Бурни политически реакции в Народното събрание след изнесените от депутата Радостин Василев записи. Вълна от емоции заля парламента по време на неговото изявление.

Пленарното заседание спря, а в залата и кулоарите всички слушаха на живо през телефоните си. Последваха и реакции. „Продължаваме промяната“ говориха последни.

„Явно възможността да се формира редовно правителство, което да реформира службите, е главната причина за днешната атака. Не сме съгласували с никое посолство рокадите в службите. Но ще информираме партньорските служби. А най-големия въпрос е: Защо президентът продължава да бави втория мандат и дали това е синхронизирано с днешната пресконференция“, заяви съпредседателят на „Продължаваме промянатаКирил Петков.

Той допълни, че това няма да спре преговорите за правителство. Така смята и Бойко Борисов.

„То човек да няма телефон, превърнахме се в държава на записите. Така свалиха правителството ми и сега същия сценарий към „Продължаваме промяната“. Целта е да няма правителство. Има много интереси България да не се стабилизира. На мен специално няма да ми повлияе. Мен ме избира само народа. Записите с кюлчета и шкафчета бяха същото - искаха да ме омаскарят“, коментира темата и лидерът на ГЕРБ.

Реакция за записа в същата посока дойде и от ДБ. „Очевидно целта е да бъде провален кабинета, а България има нужда от управление. Натискът в другата посока е безотговорен, трябва да има правителство“, категоричен е и Христо Иванов.

И докато ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ търсят в изтичането на записа опит за саботаж, то другите партии видяха престъпления и поискаха съдебна отговорност. Според „Възраждане“ не би трябвало да има правителство, защото то ще е престъпно. И обявиха, че сезират главния прокурор за престъпление срещу България, защото „записът доказва, че има чужда намеса в нашите служби“.

„Но това е не просто поредното предателство към избирателите. Това е свързано с държавна измяна. Това е държавна измяна“, заяви Костадин Костадинов.

„Службите се одобряват от чужди посолства. Това е национално предателство и по член 103 са 15 години затвор. Чухме как Христо Иванов - като добър юрист, предлага гениалното решение да пази имунитета на Бойко Борисов. Респект“, заяви от своя страна и Тошко Йорданов от ИТН.

БСП обявиха, че това е международен скандал, който съсипва имиджа на страната ни. „Става дума за отказ от национален суверенитет, паралелна държава, задкулисие, овладяване... Става дума за скрити договорки на коалицияга на имунитетите“, заяви от своя страна и лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

А ДПС заговориха за разпад на държавността. „Всеки записват всеки, всеки разнася всевъзможни компромати. Заприличахме на анимационна държава. Ние предлагаме преучредяване на държавата и свикване на Велико народно събрание“, заяви Мустафа Карадайъ.

А заради намеците, че службите подслушват, вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че „МВР нито записва, нито подслушва някого незаконно“.