„Случи се това, за което предупредихме вчера. Възможността да се сформира правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е главната причина за днешната атаката. Имаме координация на проруските сили в България – „Възраждане“ и БСП. Шефът на ДАНС е осигурил охрана на редовен депутат снощи от 22 часа. ДАНС охранява само стратегически обекти. Стана ли Радостин Василев стратегически обект за ДАНС?  Президентът знае ли за среднощните разговори?“.

Това заяви Кирил Петков по време на изявление в Народното събрание.  

Народният представител Радостин Василев пусна запис от провелото се заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната". Василев обясни, че е получил обаждане от ДАНС, като му е съобщено, че има заплаха за живота му. Поради тази причина му е назначена охрана.

Той добави, че предложенията за службите не са съгласувани с посолства, а при крайните назначения ще бъдат информирани партньорските служби.

„Националната сигурност е българска отговорност и част от българския суверенитет. Никоя друга държава не може да ни влияе какъв избор ще направим при бъдещите реформи. Всеки кандидат за назначенията в службите ще държим да има чисто минало, да не е бил част от престъпна група, да не е бил агент на вражеска държава и Държавна сигурност“, обясни съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

„Никой не може да повлияе на нашето желание да реформираме службите и за съставяне на редовно правителство. Най-големият въпрос е защо президентът бави връчването на втория мандат и дали това е синхронизирано с днешната пресконференция“, посочи той.

„В това заседание на първото гласуване имахме резултат 24 „против“, 21 „за“ и 6 „въздържали“ се. Моята реакция сутринта беше, че това е важно решение и никой няма право да е въздържал се. Крайният резултат е 27 „за“ на 22 „против“. Радостин Василев участва в заседанието, тъй като е част от парламентарната група“, коментира Петков.

Според него е имало записи от стаята на ПП-ДБ в Народното събрание, както и от партийната централа.

„Първоначалният състав на кабинета е базата. Имаше потенциални министри, които първо отказаха. Някои от тях казаха, че този път са готови да участват. Има и такива, които се отказват по лични причини“, уточни Петков по време на изявлението.