„Едно правителство и парламент трябва да работят за постигането на цели и решаване на задачи. Ако задачата е оправяне на правосъдната система, това осмисля съставянето на правителство. Аз не искам да съм лице, зад което ще направим подмяна на промени. Затова е важно законодателната програма да върви по начина, по който беше планирана“.

Това заяви в кулоарите на Народното събрание Николай Денков от „Продължаваме промянатаДемократична България“ (ПП-ДБ).

Напрежение възникна между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за решение, свързано с начина, по който във Висшия съдебен съвет ще бъдат избирани двамата големи съдии - на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд.

„Т. нар. „Крумови закони“ не бяха гласувани изцяло по начина, по който бяха представени от Министерския съвет. Това е притеснително. В разговорите ни и Бойко Борисов пред медиите обяви, че 100% ще бъдат подкрепени. Това не стана в комисията, надявам се в пленарната зала тази грешка да бъде поправена“, добави Денков.

Според него има всякакви опити от различни страни да се блокира съставянето на правителство.

От ПП-ДБ публикуваха и своя позиция по отношение на приетите промени от Комисията по правни въпроси:

„От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета "Петков", на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт. От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи“.