Единодушно правна комисия прие на второ четене да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор.

Механизмът предвижда разследванията срещу главния прокурор и заместниците му да се водят от наказателен съдия с ранг на върховен, който временно да бъде назначаван за ad hoc прокурор.

Преди началото на заседанието за кратко се появи и главният прокурор Иван Гешев, който заяви, че няма да се поддаде на политически натиск, и че ще довърши мандата си. 

От своя страна правосъдният министър Крум Зарков заяви, че не става въпрос лично за Иван Гешев, а за един системен проблем, който трябва да намери своето решение. 

Пред депутатите Иван Гешев обясни, че прокуратурата работи и въпреки политическият натиск, той ще довърши това, заради което се е кандидатирал на този пост.

"Всички, които са извършили престъпления да влязат в затвора след осъдителни присъди, влезли в сила от българския съд. Не ме е страх и няма да позволя да бъда плашен", каза той.

Гешев бе категоричен, че няма да участва в “нещо, което предварително е решено от политическата мафия, политически боклук”.

Той напусна заседанието, а правната комисия единодушно прие механизма за разследване на главния прокурор.

„Има взаимни обвинения между главния прокурор и заместник главния прокурор, включително и такива, които касаят евентуално извършени от тях престъпления. Този закон според мен предвижда механизъм, който по много ефективен начин да стигне до истината“, каза правосъдният министър Крум Зарков.

Напрежение обаче между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за решение, свързано с начина, по който във ВСС ще бъдат избирани двамата големи съдии - на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд.

Депутатите намалиха окончателно и мнозинството във Висшия съдебна съвет, с което може да се отстрани предсрочно главният прокурор.

Правната комисия прие и поправка, според която пада изискването за двойно мнозинство за избора на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Освен това те ще могат да се избират и освобождават с 13, вместо 17 гласа.