Любен Казанлиев, адвокат на обвинения в кибертероризъм Кристиян Бойков, показа в ефира на bTV ново доказателство по делото срещу неговия клиент.

То е разпечатка на чат между ИТ специалисти от 14 април тази година и в него се вижда как един от участниците се е похвалил, че е открил слабост в един от сървърите на НАП. Адресът му е изписан. Посочил е и пътя към конкретната уязвимост.

Този участник в чата не е Кристиян Бойков, няма нищо общо с „ТАД груп” и Бойков въобще не е участвал в разговора, твърди адвокатът.

В групата били около 50 ИТ специалисти от големи компании, обвиненият младеж също е в нея.

Няколко часа по-късно Кристиян Бойков казва в служебния чат: „Довечера НАП си заминава” – реплика, която прокуратурата оповести публично, уточни Казанлиев.

Адвокатът повтори, че прокуратурата избирателно представя реплики и ги вади от контекста. По думите му се представят като последователни разговори, водени в различни дни и с различни участници.

„Аз, като адвокат, не съм длъжен да казвам истината, аз съм длъжен да защитя клиента си, но прокуратурата е длъжна по закон да събира истински доказателства – и оневиняващи, и такива, които доказват вината”, коментира защитникът на Бойков.

Той уточни, че клиентът му може да стане и свидетел, но не срещу или в защита на някого, а в полза на истината. Защита на Кристиян е поискала той да бъде изслушан, а от прокуратурата отговорили: „Пуснете молба, ще видим”. 

Казанлиев обяви отново, че обвиненият в кибертероризъм младеж се смята за невинен за хакерската атака срещу НАП, която е факт. Вярва също, че съдът ще го оневини.

Според мен истината е и в полза на Иван Тодоров – няма как да е виновен в подбудителство, ако лицето, което е обвинено, че е извършило деянието, не го е извършило, каза още адвокатът на Кристиян Бойков.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев каза, че няма да коментира изявления на адвокат. Негова работа е да защитава клиента си, уточни Гешев.

„Много тъжно е, че някои хора и партии поставиха интересите на 5 млн. българи след своите лични интереси, само и само да компрометират прокуратурата”, каза зам.-главният прокрур.

  • Експерт по киберсигурност: Държавата има софтуер за защита на информацията, но не знае да го управлява
  • След теча на лични данни: Потърпевшите завеждат колективен иск срещу НАП
  • Иван Тодоров от "ТАД Груп" остава в ареста
  • Ново обвинение за шефа на "ТАД груп"
  • Нов опит на арестувания шеф на „ТАД Груп” да излезе на свобода
  • Вицепремиерът Марияна Николова: До 15 години затвор за киберпрестъпления в НК
  • Два месеца след атаката: НАП с приложение за проверка на данните
  • НАП (най-накрая) ни казва какви наши данни са изтекли
  • Шефът на КЗЛД: НАП са пренебрегнали сигурността на системите си
  • Съдът пак не пусна от ареста собственика на „ТАД Груп”