Не е изключено Кристиян Бойков да стане свидетел на обвинението на определен етап от досъдебното производство, смята директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Защитата на Бойков обаче твърди, че 20-годишният компютърен специалист може да свидетелства само като експерт.

„Аз не знам той да знае за извършено от работодателите му престъпление. Той, за да стане свидетел, трябва да каже нещо, което да вярно, нали разбирате. Той не може да отиде и да каже някакви неща само, защото те са изгодни за разследването”, заяви адвокатът на Кристиян Бойков Любен Казанлиев.

Адвокатът се усъмни и в публикуваните от прокуратурата доказателства.

„От офиса на „ТАД груп” бяха иззети компютри. Но след това, когато е иззет софтуерът от тези компютри, ние не сме викани. Ние не знаем дали те са намерили нещо или са поставили нещо, няма как да го знаем”, допълни Казанлиев.

Разследващите обаче твърдят, че са открили следи, които водят от компютъра на Бойков до системата на НАП.

„Някои хора си мислеха, че са набутали прокуратурата и ГДБОП в ъгъла и са ги хванали в ъгъла? Според мен са ги хванали за... шлифера. Ето това се случи”, каза Спиридонов.

От прокуратурата също твърдят, че са публикували само малка част от събраните до момента данни.

Нови разкрития по аферата с източените данни на над 5 милиона българи направи тази сутрин по bTV Ивайло Спиридонов. Известен е поръчителят на хакерската атака срещу данъчните. Атака срещу НАП е поръчана отвън.

Схемата е разкрита благодарение на камерите в офиса на „ТАД груп”.

„Тези лица са пример за това как може да станеш жертва на собствената си охранителна система... може ли да правиш престъпление пред камери и записване на звукови файлове”, коментира Спиридонов.

Именно от записите на камерите са взети и паролите от компютъра на Бойков.

„Има пикантни неща там, даже се обсъждат журналисти от bTV, в смисъл че „ТАД груп” не са доволни от начина, по който са отразени в медиите”, допълни той.

Разследващите знаят кой стои зад кибератаката, но на този етап не разкриват самоличността му. Намекват обаче, че се очакват нови арести и нови обвинения по случая. От МВР твърдят, че доказателствата са достатъчно и са в компютъра на Кристиян Бойков. Освен това, видеозаписите от фирмените камери показват как пише писмото си до медиите от името на руски хакер и как превежда определени думи, за да ги монтира в анонимен сайт за съобщения. На този етап Бойков е със статут на обвиняем за кибертероризъм, а не на свидетел.

Защитниците обаче твърдят, че оповестяването на данните по случая е направено с цел да повлияе на съда. До дни Апелативният спецсъд трябва да се произнесе с окончателно решение по мярката за неотклонение на Иван Тодоров, който беше освободен под гаранция от 100 хиляди лева.

13 са файловете с доказателства по делото за хакерската атака, които прокуратурата вчера разпространи.

В последните години има още няколко случая, при които доказателства на държавното обвинение излизат на показ.

Сред тях е случаят "тефтерчето на Златанов".

През 2013 г. по разследването срещу бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, прокуратурата показа страници от тефтерчето му. На тях с инициали беше отбелязано кой да бъде "ударен" и кой "оправен". По-късно доказателства изчезнаха от личния автомобил на вещото лице.

Също през 2013 г. в деня за размисъл за парламентарните избори, държавното обвинение показа и част от бюлетини, намерени по време на акцията на прокуратурата в Костинброд.

До доказване на вина и присъди не се стигна.

  • Експерт по киберсигурност: Държавата има софтуер за защита на информацията, но не знае да го управлява
  • След теча на лични данни: Потърпевшите завеждат колективен иск срещу НАП
  • Иван Тодоров от "ТАД Груп" остава в ареста
  • Ново обвинение за шефа на "ТАД груп"
  • Нов опит на арестувания шеф на „ТАД Груп” да излезе на свобода
  • Вицепремиерът Марияна Николова: До 15 години затвор за киберпрестъпления в НК
  • Два месеца след атаката: НАП с приложение за проверка на данните
  • НАП (най-накрая) ни казва какви наши данни са изтекли
  • Шефът на КЗЛД: НАП са пренебрегнали сигурността на системите си
  • Съдът пак не пусна от ареста собственика на „ТАД Груп”