Преди повече от година висшето ръководство на прокуратурата на помпозна пресконференция презентира записките от тефтерчето на Филип Златанов.

Вече напусналият държавното обвинение, но пословичен прокуор Роман Василев, тогава даде за пример, че в тефтера е отбелязано, че действията на Комисията за конфликт на интереси срещу някогашният депутат от ГЕРБ Емил Димитров трябва „да се съгласуват с И.Ф и...”. Многоточието го оставяме, тъй като в показания вариант от обвинението бе написано чистоло „10”.

Докато четеше изречението, което бе показано на видео стена, Рамон Василев се спря само до думите „...да се съгласуват с И.Ф.”

Преди месец обаче интернет издания разпространиха друго копие на същия ръкописен текст. Разликата е, че в него съгласуването трябва да се извърши с „И.Ф. и „Д.П.”.

Заради високия обществен интерес bTV помоли МВР да възложи на експерти от Института по криминалистика да изследват дали има намеса и как инициалите Д.П. са се превърнали в числото 10. От вътрешното министерство категорично отхвърлиха молбата с аргумента, че графологични експертизи се правят само по искане на държавни институции. От прокуратурата също отказаха коментар.

В страниците, разпространени от електронни медии и спестени от прокуратурата, присъстват Д.П. като инициали, съществува и името Д. Пеевски.

След като се запознаха с изображенията, графолози заявиха категорично пред bTV, че в текста, показан от прокуратурата, има намеса. И буквите Д.П. са преправени на числото 10. Откраднатият оригинал на тефтера обаче пречи да се разбере кой е поправил буквите на число.

Във видеото ще видите нагледно аргументите на експерт, с които той потвърждава, че тефтерчето, което е веществено доказателство по наказателно производство, е фалшифицирано.