След теча на лични данни, над 150 души се обединиха и заведоха иск срещу Националната агенция за приходите (НАП). Потърпевшите настояват за обезщетение за неимуществени вреди от по хиляда лева.

157 българи с изтекли лични данни са депозирали исковата молба в Софийския административен съд.

Георги Гочев, Ивайло Юруков и Светла Юрукова са колеги в една и съща адвокатска кантора. Единствено Светла Юрукова не е засегнати при хакерската атака. Затова делото ще води тя.

„Лично аз се притеснявам самоличността ми да не бъде открадната и да не бъде използвана за цели, които са без моето съгласие”, посочи Георги Гочев, засегнат от хакерската атака.

Размерът на обезщетението е 1000 лева на човек за неимуществени вреди.

„Нашите клиенти непрекъснато ни питат - следва ли да си сменям личната карта, какво да правим, как биха могли да ни навредят?”, обясни адвокатът на засегнатите от хакерската атака – Светла Юрукова.

Адвокатите обаче обясняват, че съдът може да определи различен размер на обезщетението за всеки от пострадалите.

„Моите вреди не си ги оценявам на 1000 лева, но мисля, че ще има и елемент на целесъобразност при решаване на този спор. Това смятаме, че е екзистенц минимума и така сме го предявили. Тъй като това са пари, които евентуално, ако ги присъдят ще излязат от държавния бюджет и смятаме, че по-голяма сума едва ли би присъдил който и да е съдя”, посочва Ивайло Юруков, също засегнат от атаката.  


Адвокатите призовават данъчните да решат въпроса доброволно и да обезщетят потърпевшите, вместо да се водят дела.

Свързахме се с Националната агенция за приходите. Оттам отказаха коментар, но казаха, че вече има и друго заведено дело срещу тях. И припомниха, че също обмислят да заведат дело, но срещу извършителите на хакерската атака.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!