Комисията за защита на личните данни налага на НАП глоба от 5 милиона и 100 хиляди лева след безпрецедентния теч на информация.

Сметките показват, че при изтекли данни на 5 милиона души - глобата е по 1 лев и 2 стотинки на засегнат. Според председателя на комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов санкцията не е, за да накаже администратора на лични данни, а да направи така че да не се повтаря течът на информация.

Данъчните обявиха, че ще обжалват наказанието в съда. Обмислят да заведат дело и срещу извършителите на хакерската атака.

По информация на bTV сред констатациите на експертите, които провериха работата на НАП, е и това че данъчните не са предприели нужните действия да защитят информацията години наред.

5 милиона и 100 хиляди лева глоба - реално означават около лев за всеки чиито данни са източени от сърварите на НАП. Според Венцислав Караджов ръководството на агенцията ще реши как ще плати глобата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази санкция е достатъчна - тя отчита факта че е имало извършено престъпление, и придобиване на информацията”, посочи Венцислав Караджов.

От НАП обавиха, че ще обжалват размера на глобата, но и обмислят да заведат дело срещу извършителите на хакерската атака.

Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство.

Бюджета на агенцията е 231 милиона лева. Основната част от тях е предвидена за заплати. 30 милиона са за издръжка - плащане на ток, вода и отопление. Към август голяма част от тях вече са изхарчени. Има и 2 милиона капиталови разходи.

Снимка: btvnovinite.bg

С обжалването всъщност ще се отложи и самото плащане на глобата. Според Венцислав Караджов то ще приключи в рамките на година.

„И след влизане в сила на решението на съда, ще трябва да бъде изпълнено това решение.. Повече от 80-90 процента от решенията, които комисията взима се потвърждават от съда”, категоричен е той.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова реално наказани няма да има, защото данъкоплатците които пълнят бюджета на НАП с данъците си, сега ще покрият глобата.

„Когато един министър на финансите или директор на НАП плати от джоба си за нанесени вреди на българските граждани, тогава ще има и превенция, и справедливост”, посочи Корнелия Нинова.  

Следващата седмица ще е готово приложението от което да научим какъв вид лични данни са били разкрити. За да се направи проверката, обаче, този път ще е нужен персонален идентификационен код, издаден от НАП или електронен подпис.