Националната агенция за проходите получи акт от Комисията за защита на личните данни за нарушенията, които доведоха до теча на информация на над 4 милиона българи. 

По информация на bTV сред констатациите е записано, че в последните над 10 години данъчните не са предприели нужните действия за киберзащита.

От НАП за момента отказват коментар. Те имат няколко дни, за да оспорят констатациите. 

Каква ще е глобата за данъчните ще е ясно следващата седмица - със сигурност няколко милиона. Стои въпросът откъде НАП ще намери пари, за да я плати.

Бюджетът на агенцията е 231 милиона лева. Повечето - за заплати. 30 милиона - за ток, вода и отопление. Към август голяма част от парите на институцията вече са изхарчени. 

Снимка: bTV

Финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен - държавата няма да отпуска допълнителни пари на данъчните, за да си платят санкцията.

Снимка: БГНЕС

„Има пари достатъчно - няма да се наложи дофинансиране на системата - не няма да се налага”, заяви Горанов и добави, че няма да се отрази на бюджета.

„Ще се отрази на съдбата на тези терористи, които атакуваха системата”, каза още финансовият министър.

На въпрос нужни ли са още оставки в НАП след пробива Горанов заяви:

„Достатъчно кадрови промени направихме”.

Премиерът Борисов в този момент се провикна зад него с думите: „Горанов, за милиард инвестиция няма да може да я видиш довечера, само това ще пуснат, знаеш какво им е казано”.

Снимка: bTV

Според експерти може да се наложи да се съкращава от така наречената плаваща част от заплатите на служителите. А парадоксът е, че глобата в крайна сметка ще се върне в централния бюджет.