„Разследващите трябва да покажат до някаква степен истината, която ще стане ясна в съда. Много бързо забравяме какво се случило преди дни. Тези обвиняеми лица обикаляха студиата (на телевизиите) и обясняваха, че нямат нищо общо с тази атака срещу НАП”, заяви директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов по повод безпрецедентното разпространение на доказателства от обвинението при гостуването си  в „Тази сутрин”.

„Това, което беше изнесено от Прокуратурата, е плод на работата и неспането на служителите на ГДБОП, които са събирали тези доказателства. Нека да види обществеността какви са тези хора. Това, което беше изнесено, е само една малка част”, каза Спиридонов, според когото разследваните са създавали настроения срещу разследващите и са искали да подведат общественото мнение.

Снимка: btvnovinite.bg

„На компютъра на този младеж (Кристиян Бойков) открихме писмото, което беше разпратено до медиите с файловете от НАП”, разкри Спиридонов, който е категоричен, че имат доказателства, че файлът с данните от НАП е бил манипулиран на същия компютър.

„На този са и базите данни от НАП, които не са разпространени. Всяко едно действие на компютъра е фиксирано с логове и се вижда кой го е извършил”, разкри директорът на ГДБОП.

На въпроса как са успели да пробият защитата на компютъра на Кристиян главният комисар заяви с усмивка: „С хитрост и лукавост”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези лица са пример на това как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Колегите установиха въпросните пароли чрез камерите”, разказа Спиридонов.

„Никога не сме работили с „ТАД Груп”, каза шефът на ГДБОП по повод на твърденията на търговският директор на компанията Георги Янков, че е имало сътрудничество между фирмата и полицаите, разследващи киберпрестъпления.

В момента има 43 служители в ГДБОП, които се занимават с киберпрестъпления, държавата постоянно ги праща на обучения и целта е да се превърнем в лидери за региона в борбата с подобни престъпления, каза главният комисар, според когото всякакви подигравки, че не могат да се справят с компютърните престъпления са неоснователни.

Обвинените за кибератаката срещу НАП са обсъждали журналисти от bTV и как се отразява случая от медията. Това са едни от пикантните разговори на записите, разкри високопоставеният служител на МВР.

„Мотивът за престъплението ще стане ясен в съда”, загатна Спиридонов и намекна, че има още  доказателства, които не са разпространени.

„Хакерската атака е зададена отвън на фирмата „Тад Груп”, а разследващите знаят кой е поръчителя”, заяви директорът на ГДБОП. 

  • Експерт по киберсигурност: Държавата има софтуер за защита на информацията, но не знае да го управлява
  • След теча на лични данни: Потърпевшите завеждат колективен иск срещу НАП
  • Иван Тодоров от "ТАД Груп" остава в ареста
  • Ново обвинение за шефа на "ТАД груп"
  • Нов опит на арестувания шеф на „ТАД Груп” да излезе на свобода
  • Вицепремиерът Марияна Николова: До 15 години затвор за киберпрестъпления в НК
  • Два месеца след атаката: НАП с приложение за проверка на данните
  • НАП (най-накрая) ни казва какви наши данни са изтекли
  • Шефът на КЗЛД: НАП са пренебрегнали сигурността на системите си
  • Съдът пак не пусна от ареста собственика на „ТАД Груп”

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!