„Безпрецедентно е писмото и информацията, която е изпратена до медиите, защото е посочено, че те се предоставят във връзка с протеста на Апелативна прокуратура по повод мярката за неотклонение” – това заяви адвокатът на собственика на „ТАД груп” Иван Тодоров – Ина Лулчева.

За "Тази сутрин" адвокатът обясни, че предстои втора инстанция да се произнесе по делото. Според нея прокуратурата е трябвало да представи доказателствата в съда, а това, че те са стигнали до медиите, означава, че прокуратурата иска да въздейства като създава негативно обществено мнение.

Лулчева подчерта, че Иван Тодоров не приема обвиненията и твърди, че няма никакво отношение към киберпрестъплението.

„Има директива, която е във връзка с прилагането на презумпцията за невиновност, която не допуска разпространяване на материали, водени по досъдебно производство” – допълни тя.

Експертът също така заяви, че по делото няма данни Кристиян Бойков да е склоняван от някого, за да извърши нелегална дейност. По думите ѝ данните представени от прокуратурата, в които търговският директор на „ТАД груп” Георги Янков разговаря с Кристиян Бойков са с цел насаждане и манипулиране на обществено мнение, защото от репликите не става ясно за изтичане на данни от НАП.

Тя каза, че от разговора се вижда единствено, че е възможно Кристиян Бойков да информира Георги Янков за разпространение на дадена информация, но не и самият Янков да подбужда такова разпространение.

Според Лулчева за момента отсъстват солидни доказателства, които прокуратурата трябва да представи.

Освен това адвокатът заяви, че незаконна дейност в „ТАД груп” не е извършвана. „Компанията  има за задача да укрепи киберсигурността на фирми, а дейността е извършвана по всички установени правила” – допълни тя.

Лулчева подчерта, че Иван Тодоров е предоставил всички данни, с които е разполагал още в деня на претърсването и изземването.

„Информацията, която се подаде, не беше, че е отказал съдействие, а, че не е съдействал, защото не е предоставил пароли. Това е в противоречие с материалите по делото, с които прокуратурата разполага”, отбеляза експертът.

Лулчева беше категорична, че паролите са били генерирани така, че са били известни само на човека, който е ползвал даден компютър и всеки опит да се влезе без парола е водел до промяна в информацията, така че да не може да се работи с нея.

  • Експерт по киберсигурност: Държавата има софтуер за защита на информацията, но не знае да го управлява
  • След теча на лични данни: Потърпевшите завеждат колективен иск срещу НАП
  • Иван Тодоров от "ТАД Груп" остава в ареста
  • Ново обвинение за шефа на "ТАД груп"
  • Нов опит на арестувания шеф на „ТАД Груп” да излезе на свобода
  • Вицепремиерът Марияна Николова: До 15 години затвор за киберпрестъпления в НК
  • Два месеца след атаката: НАП с приложение за проверка на данните
  • НАП (най-накрая) ни казва какви наши данни са изтекли
  • Шефът на КЗЛД: НАП са пренебрегнали сигурността на системите си
  • Съдът пак не пусна от ареста собственика на „ТАД Груп”